«Логічно їхати за грошима в країни Перської затоки, тому Зеленський поїхав в Катар» – експерт

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський 5 квітня з офіційним візитом відвідав державу Катар. Там він зустрівся з еміром Тамімом бін Хамадом Аль Тані та прем’єром Халідом бін Халіфою Аль Тані. Між держвідомствами країн було підписано 13 важливих міждержавних документів і 2 комерційних контракти.

Зеленський зазначив, що Україна зацікавлена ​​в постачанні скрапленого газу та залученні фахівців Катару до розробки Чорноморського шельфу. Він підкреслив, що портовий оператор QTerminals в перспективі візьме участь в модернізації українських портів, що дозволить зробити Україну портовим центром в Чорноморському регіоні.

За словами президента, між державними відомствами країн були підписані документи про визнання дипломів українських моряків і водійських прав, отриманих в Україні.

Крім того, в наступному році поліцейські України приїдуть в Доху для сприяння в забезпеченні безпеки під час чемпіонату світу з футболу. Зеленський зробив акцент на тому, що катарські бізнесмени зацікавлені в інвестиціях в готельну інфраструктуру Києва, Херсонщини та Одеси.

За словами глави держави, катарці в перспективі можуть взяти участь у зведенні метрополітену і ж/д шляхів в Україні, а також у створенні української національної авіаційної компанії. Зеленський додав, що підписані документи дозволять залучити в українську економіку мільярдні інвестиції.

Подробиці теми розповів економічний експерт Олексій Кущ в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«У 2019 я писав статтю про те, що якщо Україна повинна з кимось дружити на Близькому Сході, то це повинен бути саме Катар. Тому, коли Зеленський поїхав в Оман я подумав про те, що йому потрібно було все-таки їхати в Катар. Коли у нього був візит в Об’єднані Арабські Емірати, у мене знову промайнула ця думка. І ось з третього разу – це нарешті сталося», – сказав фахівець.

Він заявив, що серед усіх країн Перської затоки Україні має сенс налагоджувати відносини лише з Катаром, оскільки всі інші країни занадто багаті й самодостатні в плані інвестиційних проектів для того, щоб працювати ще і з нашою державою.

«Чому Україні треба дружити з Катаром? Річ у тому, що якщо ми візьмемо країни Перської затоки, то нині майже всі вони мають багато інвестиційних проектів. Тому що у них зараз дуже багато грошей і вони проводять багатоступінчасті програми диверсифікації своїх економік. Зокрема, ті ж саудівці вже розробили трирівневу програму диверсифікації відходу від нафтової залежності. Тому що, як сказав колись міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії: «кам’яний вік закінчився не тому, що закінчилися камені». Тому нафтове століття теж рано чи пізно закінчиться, адже нафта в світі не нескінченна. Виходячи з цього, їхати в дані країни Україні поки що не варто, адже нам зі свого боку нічого запропонувати в рамках взаємного співробітництва. А ось Катар нині стоїть осібно в даному регіоні, і як ми пам’ятаємо, декілька років тому його навіть блокували власні сусіди. Тобто у цієї країни специфічні відносини з сусідніми державами», – зазначив експерт.

Олексій Кущ вказав, що з огляду на такі геополітичні обставини держава Катар дуже цінує своїх союзників на міжнародній арені політики. Раніше та ж Туреччина успішно побудувала свою економічно-інвестиційну модель завдяки цьому. Чим може скористатися в аналогічному сценарії й Україна.

«В принципі наразі їхати за грошима в країни Перської затоки логічно. Тут знову ж таки потрібно розуміти, в яку саме країну їхати. Адже зараз Китай розробляє свою внутрішню програму інвестиції й нікуди вкладати гроші не буде. США теж займаються розвитком своєї економіки, а Європа загрузла в серйозній рецесії. Тому Україна вирішила шукати для себе нового економічного союзника на Близькому Сході в особі Катару. Також Катар цікавий Україні в контексті диверсифікації ризиків щодо постачання газу саме за рахунок того, що наша країна може побудувати біля Одеси термінал з приймання зрідженого природного газу або ж взяти такий термінал в оренду. Завдяки такому способу раніше Литва повністю позбулася залежності від російського газу. Тобто зараз Україні потрібно просто знайти потрібну платформу і союзника для реалізації цієї стратегії», – сказав економічний експерт.

Нагадаємо, що на початку цього тижня Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ, разом з президентом України відвідав з візитом Катар.

В ході візиту було підписано важливу угоду – Декларація про наміри між двома МВС. З боку Катару документ підписав Халід бін Халіф бін Абдулазіз Аль Тані.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу