Куди піде перший транш від МВФ?

Поділитися:

Україна уклала з Міжнародним валютним фондом співпрацю в рамках програми кредитування під назвою «stand by», яка розрахована на 18 місяців і охоплює обсяг виплат в 5 млрд доларів. За даними представника України у Фонді Владислава Рашкована, перша сума траншу розміром в 2,1 млрд доларів вже направлена ​​до України.

На що саме підуть ці гроші і чи зможе пересічний українець, завдяки меморандуму з МВФ, відчути хоч якысь зміни в своєму рівні життя? Про це розповів економічний експерт Руслана Бортник в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, перший транш можна назвати взаємозаліком між МВФ і Україною, так як фактично вся його сума розміром в 2,1 млрд доларів піде на виплати країни за зовнішніми боргами, які потрібно буде погасити вже в поточному році. Йдеться, як про стариий кредит з організацією, так і про інші боргові зобов’язання країни по відношенню до зовнішніх кредиторів державного боргу.

«Якщо зіставити ці п’ять мільярдів доларів, які МВФ планує видати, то сума в 2,1 млрд доларів – це приблизно ті ж гроші, які ми повинні повернути Міжнародному валютному фонду», – розповів фахівець.

За словами Руслана Бортника, таку співпрацю можна називати звичайною макрофінансовою операцією, адже самі гроші навіть не переведуть на рахунки України.

Але в цьому є і позитивний момент, так як ті ж гроші, які раніше мали піти з державного бюджету країни на погашення заборгованості – тепер можуть бути спрямовані на інші цілі з боку уряду України.

При цьому відчутних змін в найближчий період часу українці навряд чи відчують, так як в майбутньому Україна може зіткнуться з новою проблемою.

«Треба розуміти, що якщо в цьому році виплата за боргами була приблизно 40-45% дохідної частини державного бюджету, із залученням нового кредиту, вже в наступному році, боргове навантаження перевищить 50% або навіть більше від дохідної частини держбюджету. Це може стати для економіки України новою проблемою», – уточнив фахівець.

Більш того, подальше розподілення тією суми грошей, яка залишиться після першого траншу (з 5 млрд доларів) є дуже умовним, так як майбутня співпраця буде залежить від того, наскільки добре Україна виконує меморандум з МВФ.

«Доля подальшої співпраці і залишків траншу буде повністю залежати від того, чи сподобається МВФ, як саме Україна виконує меморандум. Ще жодну програму Україна і МВФ в повній мірі не виконали: завжди це була або половина від програми, або ж взагалі лише третина», – резюмував експерт, вказуючи, що поки що країна та її населення може реально розраховувати лише на першу суму грошей.

Нагадаємо, що для укладення угоди з МВФ українській державі довелося виконати цілий перелік умов, починаючи від банківського закону і закінчуючи відкриттям ранка землі, які отримали великий резонанс серед української спільноти, парламентаріїв і експертів.

Ряд експертів вважає, що якщо поглибиться в деталі макроекономіки, то нова програма допомоги з боку МВФ, під назвою «stand-by», є не найгіршим варіантом для України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу