IT-компанії не згодні з новими податками

Поділитися:

У законопроект про податковий режим для резидентів «Дія Сity» внесли правки, які обмежують можливість IT-компанії працювати з ФОП. Крім цього було внесено ряд інших поправок, які дискредитують ідею цього проекту влади

Відтак, було запропоновано скоротити перехідний період для резидентів «Дія Сity» з ФОП-моделі на гіг-контракти з 3 років до 1 року. В асоціації «IT Ukraine» критикують й інші поправки, зокрема:

  • про обмеження роботи компаній-резидентів «Дія Сity» з ФОП: з 2024 року обмежити роботу з ФОП на 50%, а з 2025 на 75%;
  • про поширення податкових пільг тільки на фахівців, які в класифікаторі професій іменуються як «професіонали в галузі програмування», тоді як сучасні IT-професії
  • охоплюють не тільки програмування;
    про підвищення податку на прибуток з обіцяних 9% до 18% (які діють для всіх зараз).

В «IT Ukraine» такі поправки називають саботажем, оскільки всіх ФОП безальтернативно переведуть на трудові відносини або на гіг-контракти. Крім того, буде скасовано податкові пільги для тих фахівців резидентів «Дія Сity», які не займаються безпосередньо програмуванням.

У свою чергу Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) також заявляє, що запропоновані народними депутатами правки до другого читання податкового законопроекту викликають сумніви щодо перспективи позитивного впливу самої концепції на розвиток IТ-індустрії в подальшому.

«Не дивлячись на об’ємну роботу над концепцією, через подібні правок вона втратить свою привабливість для індустрії. А це, в свою чергу, ставить під питання її доцільність в цілому: адже зараз індустрія зростає на 20-25% щороку, а на таких умовах, які значно збільшують існуюче оподаткування, конкурувати на міжнародній арені з іншими країнами буде просто неможливо», — заявив співголова IТ Комітету ЄБА.

Раніше ми повідомляли, що рекордна кількість українських IT-компаній може піти з молотка до кінця року.

Також ми писали про те, що в Україні зростає попит на спеціалістів галузі IT. Так, за спостереженнями експертів, кількість вакансій у цій сфері суттєво перевищує пропозицію IT-фахівців. Зазначається, що дефіцит таких спеціалістів відчувається, зокрема, у конкуренції на ринку праці між українськими та іноземними компаніями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу