Ринок IT-компаній очікує переформатування

Поділитися:

Рекордна кількість українських IT-компаній може піти з молотка до кінця року. Про це повідомляють журналісти телеканалу «Перший Діловий».

Такі прогнози дають учасники ринку, кажуть: очікується близько 20–30 поглинань. Серед основних причин – різке зростання попиту на вітчизняні послуги, як від іноземних, так і українських замовників – приблизно на 20-25%.

При цьому на ринку катастрофічно не вистачає кваліфікованих фахівців. Замовлень багато, а от виконувати їх нема кому – скаржаться директори компаній: доводиться наймати працівників із Південної Африки, Туреччини, Філіппін, та Аргентини. Навіть попри те, що зарплати з початку року в середньому зросли приблизно на 20%. І вже дорівнюють зарплатам в іспанському, польському, словацькому офісах компанії. Раніше цей показник зростав на 7–10% за рік.

Останнім часом кількість вакансій зростає. А тому, кажуть учасники ринку, вирішення проблеми одне, невтішне: великі IT-гіганти забиратимуть спеціалістів з маленьких компаній. Відтак, невеликим компаніям буде складніше зростати і конкурувати з більш технологічно розвиненими колегами. За попередніми прогнозами, у найближчі три-чотири місяці може бути продано близько 20-30 невеликих компаній. Хоча раніше такого ажіотажу не спостерігалося. Серед покупців – як вітчизняні гравці ринку, так і інвестори зі США, Франції, Великої Британії та Канади.

Раніше ми повідомляли, що в Україні зростає попит на спеціалістів галузі IT. Так, за спостереженнями експертів, кількість вакансій у цій сфері суттєво перевищує пропозицію IT-фахівців. Зазначається, що дефіцит таких спеціалістів відчувається, зокрема, у конкуренції на ринку праці між українськими та іноземними компаніями.

Також ми писали, що у Міністерстві цифрової трансформації створили робочу групу, яка займатиметься реформою галузі ІТ в освіті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу