Газзбут скаржаться на те, що торгують газом «в мінус»

Поділитися:

У вівторок, 2 лютого, Державна компанія НАК “Нафтогаз” України підписала договір відразу з 23 збутовими компаніями про фіксовану ціну за постачання газу для населення. Відомо, що раніше український уряд встановив максимальну ціну за газ на рівні не вище 6,99 грн/куб.

При цьому на цей час ряд збутових компаній запевняє, що компанія сама ж не виконує умови та продає їм газ за ціною на 2-3 гривні вище від максимальної.

Таким чином, продаж газу з боку збутових компаній йде в мінус.

Як прокоментував директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ, сам “Нафтогаз” купує газ безпосередньо через свою дочірню компанію – “Укргазвидобування” за ціною у 2841 грн/тисяч кубічний метр і потім ставить ціну на рівні в 9500/тис. куб.м.

“Ми неодноразово зверталися в “Нафтогаз” з проханням дати нам газ з мінімальною маржею на обслуговування, щоб мати можливість продати споживачам газ з “кабмінівською” ціною. Але там говорять мовою ультиматумів: або віддавайте базу, або купуйте по 9500/тис. куб. м“, – сказав він.

Нагадаємо, що в Україні змінилася процедура нарахування температурних коефіцієнтів. Відповідні зміни набрали чинності від 1 січня 2021 року.

Якщо раніше при складанні тарифу на постачання газу українці були змушені двічі платити за коефіцієнтами за розподіл ресурсу, то зараз все змінилася і даний показник буде враховуватися лише одного разу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу