Експерти прогнозують Україні затяжну енергетичну кризу

Поділитися:

Енергетична криза в Україні – невідворотна. Такі прогнози дають експерти, інформує телеканал «Перший Діловий».

Кажуть: навіть за умови успішного проходження нинішнього опалювального сезону – проблема дефіциту енергоносіїв нікуди не зникне і постане в наступному сезоні в ще більших масштабах. Нині ж – варіантів її вирішення – поки немає. Адже купувати газ за півтори тисячі доларів за тисячу кубометрів Україні не по кишені.

Імпорт палива теж знаходиться майже на нульовому рівні. Крім того, програма нарощування видобутку також не працює. Її хоч і пообіцяли наростити наступного року, але ризик провалу, кажуть експерти, досить високий. Ще одна проблема пов’язана з накопиченням вугілля. Група ДТЕК почала згортати видобуток у «Павлоградвугілля». Із десяти шахт дві вже затоплені, а ще дві мають закрити у 2024–2025 роках.

За прогнозами експертів, видобуток у Павлограді за п’ять років знизиться зі 20 мільйонів тонн до 12 з половиною мільйонів. Що, відповідно, вимагатиме збільшення імпорту палива. Однак і це може не спрацювати, адже нещодавній план із закупівлі 3-ох мільйонів тонн палива Міненерго очікувано провалило. Якщо торік у цей період запаси вугілля становили понад півтора мільйона тонн, то зараз – лише 550 тисяч. Ще півмільйона законтрактовано.

Нагадаємо, що експерти вважають, що Україна є частиною всесвітньої енергосистеми, тому енергокриза торкнеться і нас.

Також ми писали, що урядовці готують сценарій, за якого теплоелектростанції та теплоелектроцентралі можуть перевести на роботу зі стовідсотковим використанням газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу