Експерти прогнозують консервацію дефіциту держбюджету через зростання мінімалки

Поділитися:

Підвищення мінімальної заробітної плати безпосередньо впливає на зростання суми трудових штрафів, на максимальну базу нарахування єдиного соціального внеску і на трудові гарантії.

У Міністерстві фінансів давно говорили про закладені в держбюджет цифрах мінімальної зарплати і уточнили, що це не зробить істотного впливу на інфляцію. Такої ж думки дотримуються і в Національному банку України.

Однак деякі експерти вважають, що план уряду несе в собі значні економічні ризики. Зокрема, зростання зарплати провокує зростання споживання, але якщо брати до уваги структуру ВВП України, додаткове стимулювання приватного споживання – недоцільно.

Крім зростання інфляції, це також призведе до зростання попиту на імпорт споживчих товарів, тобто до погіршення торгового балансу країни.

Експерти також вважають, що зростання мінімальної зарплати призведе і до зростання витрат з оплати праці в приватному бізнесі. Тобто, у компаній буде менше грошей на інвестиційні цілі.

Більш того, держбюджет-2021 будується на високій інфляції і курс долара в 29,1 гривень за долар. В умовах прогнозованого прискорення інфляції план підвищення мінімальної зарплати передбачає її зростання на 30 відсотків в середньому по 2021 році, тоді як уряд прогнозує зростання номінального ВВП на 13 відсотків, а НБУ на 10 відсотків. Тобто, з’явиться ризик консервації високого бюджетного дефіциту на невизначений термін.

В цілому, багато аналітиків сходяться на думці, що різке підвищення мінімалки негативно вплине на економіку.

Нещодавно ми повідомляли, що в 2021 році державний бюджет України буде сконцентрований в соціальному напрямку. У Міністерстві фінансів уточнили, що держбюджет поки не сформований, але йдуть консультації. При цьому в Мінфіні враховують той факт, що в країні нестабільна економічна ситуація.

Також ми писали, що український уряд підготував проект держбюджету на 2021 рік. Серед основних показників – зниження державного боргу до 64,6%, а також середньорічний курс долара на рівні 29,1 грн.

Кабінет міністрів схвалив проект на позачерговому засіданні, яке пройшло 14 вересня поточного року. Відомо також, що все було зроблено відповідно до графіка – проект потрібно було прийняти і до 15 вересня передати до Верховної Ради на розгляд.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу