Екс-міністр економіки розповів, чому українці бідні

Поділитися:

Екс-міністр економіки України Володимир Лановий заявив, що індустріальний статус України неможливо відтворити, тому що він сам по собі провалився. При цьому ці індустріальні підприємства ніхто штучно зупиняв. Вони просто стали неконкурентоспроможними, оскільки потребували модернізації.

“Наприклад, якщо сировинні галузі виробляють метал, то потрібно його робити найвищої якості. Тобто те, що в світі використовується для літальних апаратів, підводних човнів, виготовлення військової зброї. А для цього потрібна модернізація, а значить – нове обладнання, технології. цього у нас немає. Тому навіть нашу сировину вже перестає бути цікавим для іноземців “, – зазначив економіст.

При цьому аналітик упевнений, що в країні достатньо конструкторів і інженерів в промисловості, щоб створювати сучасну продукцію. Але витратність занадто висока через низьку продуктивність праці та внутрішньої кооперації робіт, а також неефективного керівництва старими методами.

“Зате в Україні конкуренції немає: олігарх, який виробляє щось з важкої промисловості, просто йде в Кабмін, який знімає обмеження, податки, тобто це неконкурентне підприємство отримує різні пільги. Далі – ця продукція продається в країни третього світу. При цьому підприємство від України не отримує і повернення ПДВ. Як наслідок – в Україні не може бути ні “Маска”, ні “Білла Гейтса”, оскільки це суперечить олігархічному строю “, – пояснив Володимир Лановий.

Нагадаємо, щоб врятувати українську економіку, деякі експерти пропонують включити друкарський верстат, інші ж – категорично проти цієї ідеї. Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики проти неконтрольованого друку грошей. Таким рішенням, за його словами, уряд тільки обманює українців.

Раніше повідомлялося, що в статистичній службі Європейського союзу повідомляють, що економіка єврозони скоротилася на 0,7% в торішньому четвертому кварталі і на 5,1% в річному значенні в порівнянні з попереднім роком. Разом з тим, спад виявився менше, ніж прогнозувалося.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу