«Доходи аграрного сектора за 10 останніх років зростали швидше інших галузей» – експерт

Поділитися:

Завдання в аграрному секторі на найближчі десять років – мінімізувати використання засобів захисту рослин (ЗЗР) і палива, а також розширювати площі органічних земель в Україні.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України, виступаючи на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія».

«Наше бачення аграрного сектора в десятирічному циклі дуже просте – мінімізація використання важких засобів захисту рослин, зменшення використання палива за рахунок впровадження сучасних технологій обробки, розширення обсягу органічних земель в Україні», – сказав Роман Лещенко.

Він зазначив, що Україна є країною номер один за експортом органіки в Європу і хоче залишатися лідером і збільшити виробництво органічної продукції.

Також він підкреслив, що аграрний сектор України несе відповідальність за 98 млн тонн викидів СО2 і за 24% від загальної кількості викидів в країні, і «це дуже глобальна цифра».

Подробиці теми розповів фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Наше дослідження свідчить про те, що доходи аграрного сектора як раз таки росли швидше в порівнянні з іншими секторами за останні десять років. Наше дослідження також показує високу рентабельність цього бізнесу. Ми також знаємо по банківській практиці, що для банків аграрний бізнес – це один з кращих позичальників», – сказало він.

Разом з тим у держави часто виникають проблеми з цим сектором економіки.

«Це певний парадокс. Що аграрний сектор за всіма показниками виходить у нас досить прибутковим і має хороші можливості, а також експортний потенціал. Якщо говорити про ключових виробників зерна, то у них нині є всі умови для прибуткової діяльності. У нас є хороші стартові умови для виробництва зерна у великих обсягах. Собівартість виробництва наразі також більш дешевша, ніж в інших країнах світу. Ми нині є ключовим аграрним експортером. Зрозуміло, що нашу продукцію купують за глобальними цінами, які склалися на ринку. І на цьому наразі заробляється велика маржа українськими аграріями. Цей бізнес має дуже високу прибутковість. І зрозуміло, що чим вища прибутковість бізнесу, тим активніше банки його кредитують», – вказав експерт.

Також він прокоментував, що більш високий прибуток від продажу зернових в інших країнах, наприклад, в Нідерландах – пояснюється кращою підтримкою відповідного сектора з боку держави.

«Також варто врахувати ступінь перероблювання зерна і якість. Ми знаємо, що Нідерланди – це ключовий постачальник якісного насіннєвого матеріалу для багатьох країн світу. Це теж можна вважати зерном, але воно коштує набагато дорожче. Адже по суті тут уже йдеться про високотехнологічну продукцію», – сказав він.

Нагадаємо, що в Україні планують змінити законодавство, шляхом прийняття законопроекту №2805-Д, для вдосконалення аграрних розписок.

Як інформують в американській торговельній палаті в Україні, з такою ініціативою виступають самі фермери.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу