«Додатковий транзит газу в 55 млрд кубів в Європу неможливий без тріумвірату Україна – РФ – ЄС» – експерт

Поділитися:

Україна може вже сьогодні прокачувати в Європу додаткові 50-55 млрд кубів газу – про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. За його словами, наша держава буде робити відповідні висновки стосовно цього питання, зважаючи на відповідь європейської спільноти.

«Ми сьогодні можемо додатково до цього контракту без жодних проблем запропонувати нашим європейським друзям додаткові обсяги 55 мільярдів кубів газу. Таке рішення сьогодні було ухвалене», – розповів Данілов.

Як відомо, на сьогодні контракт із Росією передбачає прокачування у 40 мільярдів кубів газу.

На цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з енергетичним експертом Миколою Осокіним.

«Технічно, дійсно, наша газотранспортна система може цей обсяг газу транспортувати. Єдине тут, на скільки я знаю, Данілов запрошує, щоб енергетичні компанії Європи приходили, забронювали ці потужності і транспортували російський газ. Єдине питання, що «Газпром» поки не відповів на цю пропозицію. І в даному випадку він не планує додаткові заходи через ГТС України з постачання газу. Технічна можливість є. Зараз ми прокачуємо 40 мільярдів газу, а потужність – більше 120 мільярдів в найкращі роки було. І всі заяви про те, що у нас там якась дірява труба і тому подібне – вони є лише політичними заявами, бо ГТС поки що працює нормально», – розповів Микола Осокін.

При цьому експерт зауважує, що оскільки російський «Газпром» є постачальником газу, то саме він має надати такий обсяг товару для європейського покупця. Україна або європейські партнери мають домовитися з компанією про це.

«Газпром» є постачальником товару. Якщо не буде товару, то не буде, що прокачувати. Тому тут має бути якийсь тріумвірат. Повинен бути покупець, і повинен бути той, хто продає товар. Якщо не буде продавця, то не буде, що транспортувати нам», – зазначив фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу