«Держава« зеленими енергетиками» закриває всі проблеми на ринку електроенергії» – експерт

Поділитися:

Виробники енергії з відновлюваних джерел енергії («зеленої» енергетики) заявили, що за підсумками першого кварталу уряд виконав свої зобов’язання по Меморандуму менш ніж на половину, а виплати надходять не всім виробникам через судові процеси. Про це повідомили в Українській асоціації відновлюваної енергії.

За умовами Меморандуму між урядом та виробниками енергії з ВДЕ, останні повинні були отримати оплату 40% заборгованості або 8,96 млрд грн в 4 кварталі 2020 року. Решта 60% заборгованості повинні бути оплачена рівними частинами в цьому році до 15% або 3,36 млрд грн щоквартально.

Станом на 31 березня виробники ВДЕ повинні були отримати 12,32 млрд грн або 55% заборгованості.

Для виплати цієї заборгованості Укренерго отримало кредити під держгарантії. Однак, як кажуть в асоціації, Нацкомісія з тарифами видала “установку”, по якій кредитні кошти поділять навпіл між виробниками ВДЕ і “Енергоатомом”.

4 лютого в цьому році “Гарантований покупець” початок погашення заборгованості за електроенергію 2020 року. Виробники ВДЕ, як і ДП “НАЕК” Енергоатом “в 1 кварталі 2021 року одержали 4,63 млрд грн.

“Таким чином, фактичний рівень погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ становить 37,6% від обіцяного”, – заявили в асоціації. Водночас вони заявили, що не всі виробники зеленої енергетики отримали виплати: борги тих, хто звернувся до суду про стягнення заборгованості, “Гарпок” не визнає.

“Станом на 1 квітня 2021 року рівень розрахунків за жодною з місяців поточного року не досяг 100%“, – говорять виробники.

Але, за їхніми словами, цього статися і не могло, адже тариф на послуги з передачі електроенергії не враховує повністю витрати на послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел.

В асоціації стверджують, що така ситуація склалася через норми Закону 810-ІХ, якою встановлено, що не менше 20% коштів для розрахунків з ВДЕ повинні бути передбачені в держбюджеті. Однак в держбюджеті-2021 їх не передбачили, а регулятор “зменшив витрати Укренерго на відповідну прогнозну суму (11,35 млрд грн), в черговий раз встановивши тариф на послугу з передачі електроенергії на економічно необґрунтованому рівні”.

Подробиці теми розповів глава правління Української енергетичної асоціації Андрій Конеченков в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Почнімо з того, що коли весь світ після нафтової кризи переходить на розвиток альтернативно чистих джерел електроенергії, то зелена енергетика в цьому питанні займає ключову роль. Україна якраз була не першою країною в Європі, але вона взяла в цьому питанні за основу німецьке законодавство і саме на підставі його положеннь розробила «зелений тариф», – розповів фахівець.

За його словами, наразі в Україні відносно такі ж тарифи на вітроенергетику, якщо брати в цілому тарифи країн ЄС.

«Інша річ у тому, що цей тариф був диференційований і, наприклад, щодо того ж вітру, він не перевищує тарифів, встановлених в тій же Австрії. Там 8,8 євроцента й у нас 8, 82 євроценти. Тобто різниця не така вже й велика. Відносно сонця, спочатку воно було досить дороге. Раніше у нас сонячна панель коштувала 5,5 доларів за один Ватт, в той час, як в Китаї вартість дорівнювала 2 доларам. Але тоді у нас деякі депутати були зацікавлені в цьому і лобіювали швидке отримання грошей, використовуючи для цього сонячний тариф. І дійсно, у нас він був набагато вище в порівнянні з іншими джерелами електроенергії», – заявив він.

Фахівець відзначив, що зараз під назвою «зелений тариф» мається на увазі не тільки сонячна електроенергія, але і вітряні джерела енергії та інші.

«Зелений тариф – це тариф для вітру, сонця і біомаси. І тут це потрібно розрізняти, адже під кожне джерело розглядається своя вартість. Не можна це все перемішувати до купи. Свого часу довелося дуже швидко регулювати тарифи для нових інвесторів, які заходили в Україну. Розцінки змінювалися приблизно 4 рази. Зараз вже очевидно, що зелена енергетика закриває майже всі проблеми, які нині існують на ринку енергетики. Але наразі на неї в Україні припадає лише 7,5% генерації, а це набагато менше, ніж в таких розвинених країнах, як Німеччина або Данія. Тому нам потрібно було поступово врегулювати всі тарифи правильним способом і дати можливість цьому ринку розвиватися. Але коли два роки тому приймався закон «про ринок електричної енергетики» – борги в 30 млрд гривень перейшли саме на новий ринок. А ми не змогли зробити його чесним, прозорим і доступним, як це передбачав закон», – вважає експерт.

Також він згадав і про негативні наслідки маніпуляцій на ринку електроенергії.

«Спочатку ресурс продають за копійки, а потім у нас така компанія, як «Енергоатом» – фактично банкрут. Або ж як можна було «Укренерго» дозволити продовжити видавати технічні умови на підключення сонячної енергетики, коли наш Національний план дій 2014 року передбачив певну кількість введення потужностей на вітер, сонце та іншу енергетику з урахуванням можливості працювати системі. Від такої ось плутанини й маніпуляцій у нас існує безліч проблем. Трейдери купують ресурс за копійки й потім продають по 130 гривень. Україна – це країна політичної та економічної нестабільності. І ніякий інвестор сюди не прийде, поки у нього не буде умов краще, ніж можуть запропонувати інші країни світу», – резюмував Конеченков.

Нагадаємо, що Державне агентство з енергоефективності та енергоощадження спільно з Міністерством енергетики розробляють законпроект, який дає поштовх для розвитку малої розподіленої енергогенерації з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

В Україні набирають популярності сонячні електростанції в приватних домогосподарствах. Якщо на кінець 2017 лише близько 3 тисяч сімей перейшли на сонячні панелі, то за станом на кінець 2020 року – вже майже 30 тисяч сімей.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу