«Держава може щось запитати у громадянина тільки один раз» – експерт

Поділитися:

Міністерство цифрової трансформації презентувало законопроект №4303 про Дія City, який пропонує ввести в Україні нову податкову систему. Про це заявили в міністерстві. Там повідомили, що податкова система в рамках спеціального правового режиму Дія City зменшить податкове навантаження у 5 разів, якщо оплачувати податки “в білу”, у порівнянні з чинним оподаткуванням.

“Тобто в Україні будуть створені кращі податкові умови для ведення ІТ-бізнесу”, – зазначили в міністерстві. Сьогодні в багатьох країнах з’являються нові можливості для розвитку IТ-бізнесу. Але Україна, яка має величезний потенціал, залишається в стороні від цих процесів.

“Ми хочемо, щоб Україну знали як країну з кращою податковою системою, як країну стартапів і великих продуктових компаній, як державу, де легко вести бізнес. Дія City – унікальна можливість для нашої країни це забезпечити. У той же час ми будемо підтримувати ту систему, яка зараз працює, ми виступимо її адвокатами”, – наголосив глава Мінцифри.

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв повідомив, що документ про Дія City №4303 враховує більшість побажань ІТ-індустрії і кращі положення альтернативних проектів закону №4303-1 і №4303-2. Зокрема, якщо законопроект ухвалять, буде скасовано обов’язковість створення Організації резидентів з обов’язковими внесками, передбачено прозорий вхід, погоджено критерії резидентства і автоматичну перевірку, погоджено мінімально можливий обсяг регуляторних і контрольних повноважень Мінцифри.

Про це говорили в ефірі телеканалу “Перший Діловий” зі старшим аналітиком Інституту соціально-економічної трансформації В’ячеславом Черкашиним. Зокрема, прокоментував ініціативу держави про реалізацію в кілька кліків сплату податків та подання декларацій для ФОПів на спрощеній системі оподаткування у додатку та на порталі “Дія”, а також – максимальне спрощення процесу заповнення декларації, завдяки чому користувачеві необхідно буде дати відповідь лише на кілька запитань.

“Реалізується принцип того, що держава може запитати у громадянина тільки один раз. Якщо громадянин будь-якому з державних органів відповів на поставлене запитання – ця інформація одночасно стає доступною для інших органів виконавчої влади, і всім, кому вона буде потрібна в державі серед держорганів. Якщо дотримуватися такого принципу, то всі дані з Мін’юсту, з податкової, інших реєстраційних служб – будуть регулюватися в єдиному місці, а це, я так розумію, і буде портал Дія, то відповідно – не потрібно буде ставити дублюючі питання. Із 30- 35 питань, на які зараз платник податків відповідає в електронному кабінеті, залишиться 4 або 5”, – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу