Депутати хочуть змінити закон про страхування

Поділитися:

У Верховній Раді пропонують оновити закон “Про страхування”. Відповідний проєкт закону № 5315 днями зареєстрували у парламенті.

Автори законопроекту пояснюють, що з 1 липня минулого року Національний банк є регулятором окремих ринків небанківських фінпослуг. Тоді як чинний закон про страхування є застарілим, його норми відстають від останніх тенденцій розвитку світової фінансової інфраструктури. Його ухвалили 25 років тому.

Нова редакція закону покликана сформувати ефективний, платоспроможний, стійкий, конкурентний страховий ринок, зазначають ініціатори проєкту закону.

Документ передбачає введення нового порядку отримання єдиної ліцензії на здійснення діяльності зі страхування з можливістю її звуження та розширення, право страховика надавати гарантії у рамках ліцензії на здійснення такої діяльності.

Нацбанк отримає право накладати заборону на збільшення участі в страховику, при цьому посилить відповідальність за порушення процедури погодження регулятором набуття істотної участі.

Також законопроект передбачає створення єдиного реєстру страхових посередників, куди входитимуть страхові агенти, страхові перестрахувальні брокери, додаткові страхові агенти.

Передбачене введення інституту незалежних директорів і постійних комітетів ради для великих страховиків та визначення вимог до формування складу наглядової ради страховика та правління, для забезпечення ефективного управління і контролю за діяльністю страховика.

У НБУ заявляють, що цей закон дозволить перейти від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування за класами страхування, що відповідає нормам міжнародної практики.

Раніше повідомлялося, що Національний банк розраховує врегулювати питання з колекторами до осені цього року. Йдеться про законопроект №4241. Документ регулює діяльність колекторів в Україні, а також вводить ряд вимог і заборон на їх діяльність.

Також ми писали, що у Нацбанку підрахували порушників фінансових нормативів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу