«Чисті активи держбанків сьогодні становлять 60% усієї банківської системи» – експерт

Поділитися:

Кабінет міністрів схвалив стратегію розвитку Ощадбанку на 2021-2024 роки. Ощадбанк до 2024 року прагнутиме досягти: прогнозного чистого прибутку – близько 4,2 мільярда гривень; прибутковості на капітал – близько 15%; співвідношення витрат до доходів – менш як 65%; рівень непрацюючих активів передбачається, що скоротиться до 10%.

Заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції розповів, що одним із пріоритетів уряду є реформування державного банківського сектору.

Диджиталізація Ощадбанку до 2024 року охоплює завершення процесу цифровізації послуг для клієнтів та внутрішніх процесів, а також забезпечення конкурентної швидкості запуску нових продуктів. Крім того, передбачається приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що надалі забезпечить входження міжнародних фінансових організацій до капіталу Ощадбанку, – йдеться у повідомленні. 2021 року прибуток Ощадбанку впав у 10 разів.

Подробиці теми розповів екс-керівник департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Наразі справді є певні проблеми, але їх намагаються вирішити. З урахуванням того, що зараз чисті активи державних банків доходять до позначки майже в 60% банківської системи, де понад 50% – частка вкладів населення на ринку, то, звичайно, ситуація не зовсім гарна. Це надто висока частка, і це звичайно проблема. У принципі, власник банку готовий вирішувати це питання, тому найближчим часом ситуація має вирішитися. Але те, як швидко це буде просуватися – відповісти досить складно. Адже частково це залежить від того, наскільки привабливим буде інвестиційний клімат і того, наскільки банківський сектор буде прибутковим, і чи будуть апетити покупців», — сказав він.

Також він прокоментував перспективи торгівлі на Лондонській біржі.

«Зараз потрапити на Лондонську біржу, яка б могла стати своєрідним майданчиком для продажу, фактично мрія для кожного власника банку. Тому що це світовий лідер і, звичайно ж, всі великі гроші зосереджені там. Але питання в тому, чи нас пустять на цей майданчик і чи буде попит. Поки що відповісти на це важко. Ще потрібно зробити досить багато кроків, щоби взагалі потрапити туди. Багато чого залежатиме в принципі від ситуації в Україні та від банківської сфери», — уточнив він.

Нагадаємо, що проблеми з держборгом, несплата коштів від держпідприємств та повільні темпи приватизації – такі валютні ризики для держбюджету-2022, як вважають аналітики київської школи економіки.

Зокрема, через оскарження заборгованості зі сплати дивідендів у судах від Нафтогазу та Укрнафти не надійде до бюджету близько 15 мільярдів гривень чистого прибутку та дивідендів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу