«Через прийнятий бюджет для економіки просто не вистачить кредитних грошей» – експерт

Поділитися:

15 грудня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про державний бюджет України на 2021 рік. Доходи проекту бюджету передбачені в розмірі 1,092 трлн грн (+21 млрд грн до другого читання), витрати – 1,347 трлн грн (+13,5 млрд грн).

Середньорічний курс долара, за яким розраховується держбюджет-2021, становить 29,1 грн. Дефіцит держбюджету по відношенню до ЗПС становить 5,5% (6% до першого читання) або 246,6 млрд грн. До держбюджету закладено зростання ВВП на 4,6% і інфляція на рівні 7,3%.

У Мінфіні заявили, що проект держбюджету – збалансований і реальний. Там додали, що параметри держбюджету-2021 збігаються з оцінками Міжнародного валютного фонду. Експерти відзначили, що Україна будує бюджет 2021 на співпрацю з міжнародними структурами – МВФ, ЄС і Світовим банком. А це означає лише одне: продовження реформ, стриману фіскальну політику.

Тобто, якщо Україна буде рухатися цим шляхом, то середньозважений курс гривні буде істотно нижче, ніж заплановано урядом. Як показав аукціон з розміщення ОВДП, Україна настільки сенситивна до кожним 200-300 млн доларів, які заходять до нас від іноземних інвесторів, що це моментально впливає на курс. Така ситуація змушує Нацбанк виходити на валютний ринок і скуповувати зайві долари.

Своє бачення ситуації виразив Ілля Несходовський, економічний експерт.

“Цей рік вже закінчується, єдине, що МВФ цього року не тільки не перерахує гроші, а й навіть місія Фонду не приїде, щоб провести фінансовий аудит. Можливо, міжнародні експерти сподіваються, що ми виправимо усі ті помилки, яких наробили протягом цього року? Тоді приїде місія, проаналізує, як виконуються наші зобовязання, і відповідно буде приймати рішення, чи надавати кошти, чи ні.

Щодо доходів. Уряд планує економічне зростання. Проте, ми пам’ятаємо заяви про  40% зростання за 5 років, ми пам’ятаємо заяви про створення 500 тисяч робочих місць. Це певний популізм, але погано, коли на цей популізм виділяються кошти з держбюджету”, – зазначає експерт.

Ілля Несходовський вважає, що макроекономічні показники, які були закладені в бюджет, це зростання економіки на 4,6%. При тому, не надається відповідь, яка саме галузь стане драйвером, що дасть таке зростання.

“Питання зростання економіки надважливе. Адже якщо закладений такий значний дефіцит бюджету, який треба покрити коштом іноземних запозичень. Бюджет 2021 року – це бюджет невиправданого оптимізму по доходах”, – пояснює спеціаліст.

Варто зазначити, що в планах українського уряду позичити понад 700 млрд грн. З них 500 хочуть позичити на внутрішньому ринку.

“Через те, що бюджет є невдалим, ми бачимо як “злетіли” ставки по ОВДП у цьому році. Скоріш всього для того, щоб залучити ці кошти, їх повисять і наступного року.  Але до чого це призведе? Це призведе для того, що для економіки кредитних грошей не буде. Це означає, що кредити наступного року, для того, щоб конкурувати з ОВДП, потрібно буде давати під 15-20%. Як результат, такий підхід негативно відіб’ється на економіці країни” – зазначає фахівець

На думку Іллі Несходовського, є й певний позитив. Адже почали виходити ОТГ, але їх рівень незначний. Можливо, населення створить певну конкуренцію.

“Ситуація цього року: у нас падає економка, але по плану виконання по податкових надходженнях. Виникає питання: звідки у падаючої економіки податкові надходження? Відповідь проста – Державна податкова служба ефективно працювала із податковим шахрайством. Відповідно, служба досягла максимального рівня сплати ПДВ за всі роки незалежності. Такий же відсоток закладений у бюджет на наступний рік. Тому місця для маневрів у уряду же немає”, – резюмує Ілля Несходовський.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу