Через новий законопроект 20 тис. українців можуть втратити роботу

Поділитися:

Через новий антитютюновий законопроект десятки тисяч українців можуть втратити роботу, адже він передбачає невиправдано жорсткі обмеження щодо діяльності роздрібних точок торгівлі, що в результаті призведе до стагнації малого бізнесу в Україні. Йдеться про проєкт закону №4358, авторства «Слуги народу» Лади Булах. Про це повідомляють експерти.

Фахівці вважають що тоді, коли в багатьох державах світу влада допомагає бізнесу, впроваджуючи дерегуляційні інструменти, зокрема для малого бізнесу, українські законодавці зі своїми ініціативами можуть знищити малий бізнес в Україні.

Експерти зауважують, що у разі ухвалення цього проєкту закону – можуть закритися близько 10% торговельних точок, а це понад 7 тисяч кіосків. Близько 20 тисяч громадян втратять свої робочі місця. А через заборону у пунктах продажів і зростання рівня незаконної торгівлі, державний та місцеві бюджети недоотримають понад 5 млрд гривень.

За словами фахівців, на переобладнання однієї торгової точки власникам бізнесу доведеться витратити від 30 до 70 тисяч гривень. І близько половини приміщень неможливо переобладнати так, як цього вимагають депутати. Крім цього, ніша, яка вивільниться через закриття легальних малих точок продажів, буде заповнена незаконною торгівлею.

Головні недоліки цього документа – вимога про заборону розкладки тютюнових виробів на вітринах роздрібних точок торгівлі та ризик зростання рівня куріння серед неповнолітніх через збільшення незаконної торгівлі, вважають експерти.

Нагадаємо, в Україні восени запрацюють електронний акциз та електронна марка. Запустять відповідний пілотний проект Міністерство цифрової трансформації та Державна податкова служба.

У Мінцифри називають його “великим антикорупційним проектом е-Акциз” і очікують, що віртуальні марки допоможуть здолати мільярдну корупцію у цій галузі та вивести ринок акцизів із “тіні”, завдяки мінімізації впливу людського фактора.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу