«Борги перед військовими, вчителями та лікарями», – експерт розповів, куди будуть спрямовані кошти від МВФ

Поділитися:

Україна досягла результативних домовленостей із Міжнародним валютним фондом. Голова експертно-аналітичної Ради українського аналітичного центру Борис Кушнірук дав коментар в ефірі «Першого Ділового» телеканалу щодо питаннь про дешеві кредитні ресурси, що саме вплинуло на рішення МВФ і куди український уряд направить кошти фонду.

Україна та Міжнародний валютний фонд можуть продовжити Stand-by до кінця червня 2022 року. За результатами першого розгляду програми, Україна отримає від МВФ транш у розмірі 700 мільйонів доларів.

Борис Кушнірук заявив, що на показники успіху та результати позитивних переговорів вплинули насамперед іноземні партнери: «Вони усвідомлюють, що дестабілізація економічної ситуації в Україні – це не найкраща ситуація для самої Європи, для міжнародних партнерів. Тому, незважаючи на свою практику, відходять від певних вимог. Наприклад, програма розрахована на 18 місяців, тобто вона мала бути завершена до 1 січня 2022 року. А зараз мова йде про те, що її продовжать ще на півроку».

Щодо питання, куди Україна планує спрямувати отримані від МВФ кошти, експерт зазначив: «У принципі практика МВФ передбачає, що гроші йдуть Національному банку». Однак, з огляду на те, що Фонд відійшов від подібної практики, він почав видавати кошти безпосередньо уряду.

«Це дозволяє уряду фінансувати ті програми, які він вважає за необхідне. Тут важливим є те, що в Україні досить великий дефіцит державного бюджету, який був затверджений ще минулого року… І він не фінансується, тому в країні дуже велика затримка щодо фінансування видатків державного бюджету. І це незважаючи на те, що доходна частина навіть перевиконується, але це відбувається не через погану роботу уряду, а просто неякісне прогнозування».

Отже, уряду, за словами Кушнірук, є куди спрямовувати кошти, «починаючи з боргів перед військовими, боргів перед вчителями, лікарями…». Однак насамперед українська влада вирішуватиме проблеми з опалювальним сезоном. Щоб він працював безперебійно, необхідно «насамперед закрити діру, яка з’явилася у «Нафтогазі» через розрив цін на газ, які вони віддають і тим, що їм платять».

Отже, на думку експерта, кошти від МВФ насамперед підуть на вирішення питання проблем, пов’язаних із ситуацією у «Нафтогазі».

Раніше ми повідомляли про збільшення міжнародних резервів завдяки допомозі Міжнародного валютного Фонду.

Також ми писали про те, що 25 жовтня 2021 року Україна отримала макротранш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 600 мільйонів євро.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу