«Білорусь є ключовим постачальником бітуму в Україну для «Великого будівництва» – експерт

Поділитися:

Оновлення залізниці, модернізація рухомого складу та залізничних колій стане наступним важливим напрямком Національної програми «Велике будівництво».

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на форумі «Велике будівництво: нова залізниця».

Глава держави зазначив, що два роки тому в рамках програми «Велике будівництво» у всіх регіонах України розпочалося спорудження та ремонт тисяч кілометрів доріг. Далі стартувало зведення та реконструкція сотень шкіл, садків та лікарень, потім – спорткомплексів, стадіонів та басейнів, регіональних аеропортів, замків, соборів та музеїв.

Зеленський зазначив, що програма «Велике будівництво» допомагає модернізувати інфраструктуру в країні та створює додаткові робочі місця, що особливо важливо під час пандемії коронавірусу.

Ігор Дейсан, старший аналітик макроекономічного моделювання Київської школи економіки, в ефірі «Першого Ділового» телеканалу прокоментував ситуацію з постачанням бітуму в Україну.

«Основним матеріальним компонентом будівництва доріг є бітум. Вартість бітуму вкрай «чутлива» до вартості нафти. А оскільки вартість нафти зросла дуже сильно за останній рік, то відповідно витрати на дорожнє будівництво теж зростають».

Загалом експерт зазначив, що державі у цілому потрібно більше грошей, щоб досягти плану програми.

Один із імпортерів бітуму в Україну – це білоруський ринок. Ігор Дейсан також відповів на питання з огляду на ситуацію з міграційною кризою, чого чекатиме країні.

«Білорусь є основним постачальником бітуму до України. Домінуюча частина бітуму, який використовується для «Великого будівництва» – насамперед імпортний бітум. Якщо говорити зокрема про Білорусь, то чим зручніший цей постачальник, це насамперед близька відстань до країни. А значну ставку від кінцевої вартості займають транспортні витрати. Безперечно, можна диверсифікувати, наприклад, з Італії, Польщі, навіть із Туркменістану. Але важко говорити зараз, наскільки ми зможемо покрити ту вигідну пропозицію з боку Білорусії, але точно можу сказати, що якщо ми імпортуватимемо бітум з інших країн, то ставка буде більшою через транспортні витрати. На собівартість продукції це негативно вплине».

Раніше ми писали, що імпорт бітуму до України перевищив його внутрішнє виробництво.

Нагадаємо також, що проти Білорусі Європейський Союз готує черговий новий пакет санкцій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу