«АрселорМіттал» відмовився від інвестицій в Україну

Поділитися:

Прийнятий в першому читанні законопроект №5600 зі змінами до Податкового кодексу призвів до відмови від намірів інвестувати в Україну з боку топ-менеджменту «АрселорМіттал Кривий Ріг».
Глава компанії Мауро Лонгобардо повідомив, що «АрселорМіттал» відмовляється від свого інвестиційного плану вартістю близько $ 1 млрд.

Він зазначав, що весь бізнес виступив проти законопроекту, який в тому числі передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди. Інакше як тиском і шантажем такі ініціативи керівництва компанії назвати не можна.

«Для нас воно створює додаткове фінансове навантаження при виробництві залізної руди і йде врозріз з можливістю інвестувати $ 1 млрд. У разі затвердження цієї пропозиції наша сталь стане менш конкурентоспроможною. Ми не розуміємо, чому проміжний продукт, руда, повинен збільшувати фінансове навантаження на нас. Зараз, коли обговорюється цей законопроект, ціни на залізну руду високі і він здається хорошою ідеєю. Однак ціни на руду за цей тиждень впали, і у мене є питання: якщо вони впадуть ще, уряд тоді попросить від нас щось ще, щоб отримати більше прибутку для країни? » – підкреслював топ-менеджер.

Раніше «АрселорМіттал Кривий Ріг» підписала спільний з урядом меморандум, названий «Сталевий мільярд», в ході візиту Лакшмі Міттала в Україну в квітні. Інвестиційна програма в розмірі $ 1 млрд була спрямована на зниження впливу виробництва на навколишнє середовище, сталий розвиток підприємства і впровадження принципів циркулярної економіки.

Але як тільки уряд вирішив підвищити податки для великих промислових гігантів, компанія відразу ж відмовилася від раніше взятих на себе зобов’язань.

Втім, не можна не помітити, що компанія лукавить. На післякарантинних світових ринках попит на залізну руду і металопрокат тільки зростає, а значить продукція не може втратити своєї конкурентоспроможності. Інша річ, що промисловий гігант не хоче ділиться надприбутками з державою, тому вирішив застосувати шантаж – або їм залишають прибутки і вони платять на території країни, де працюють, копійчані податки. Або вони відмовляються інвестувати і модернізувати своє виробництво, збільшуючи тим самим екологічне навантаження на природу України і на її населення.

Як повідомлялось раніше, останнім часом споживачі металопродукції масово скаржаться на те, що вчасно не отримують замовлення від компанії «АрселорМітал» – навіть попри контракти на поставки та проведені передплати.

Також, один з гігантів ринку – компанія «Арселор Мітал» зупинило прокат арматури, на вітчизняний ринок, при цьому імпорт аналогічної продукції з-за кордону під забороною.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу