«Арселор Міттал» монополізує ринок українського металопрокату

Поділитися:

Один з гігантів ринку – компанія «Арселор Мітал» зупинило прокат арматури, на вітчизняний ринок, при цьому імпорт аналогічної продукції з-за кордону під забороною.

З незвичайною проблемою зіткнулися українські виробники, через дефіцит довгого прокату арматури АТ800 -АТ1000 серйозних збитків несуть українські національні виробники. Зокрема, значно знизився рівень ними обсягів виробництва, при цьому попит на арматуру залишається високим.
Один з виробників розповідає, через відсутність прокату арматури, вони не можуть поставити продукцію, таку як залізобетонні опори для українських енергетиків

Є інформація, що склад з Білорусі який віз прокат арматури Ат800 -АТ1000 в Україну стояв на кордоні тиждень і його не пропустили. Це справило ще до більшого дефіциту продукції. Ситуація критична »- розповів наш співрозмовник.

Не важко здогадатися на що розраховує завод «Арселор Міттал». Ініціюючи розслідування і введення мит проти конкурентів із сусідніх країн, зараз підприємство не може забезпечити продукцією Україну. А значить, ціни будуть підвищуватися.

Наприклад, в 2016 році Росія ввела антидемпінгові мита на українські арматуру і катанку. Ця захисна міра поширилася на ринки всіх країн Євразійського економічного союзу. Через рік «Арселор Міттал Кривий Ріг» ініціював антидемпінгове розслідування проти аналогічної російської продукції. Його результатом стало введення Україною антидемпінгових мит в лютому 2018 року.

На початку грудня 2019 року Україна ввела на п’ять років антидемпінгові мита щодо імпорту в Україну прутків (арматури і катанки) з Білорусі та Молдови. Захисні заходи вступили в силу з початку 2020 року. Для Білоруського металургійного заводу (БМЗ) була встановлена ​​нульове антидемпінгове мито. Мито на прутки Молдавського металургійного заводу склало 13,8%. У той же час в «Арселор Міттал Кривий Ріг» наполягали на перегляді рішення щодо рівня мита для БМЗ по ряду важливих причин.

В результаті поставки з Молдови прогнозовано впали. Проте на загальних поставках Молдови «санкції» не сильно позначилися. Так, її експорт катанки в Україну виріс в 2020 році до 49,8 тис. т на $ 24 млн з 36,1 тис. т на $ 18,7 млн ​​в 2019-му. Хоча експорт арматури різко впав до 604 т з 11,8 тис. т в 2019-м.
Нульове мито для БМЗ привела навіть до зростання частки його продукції на українському ринку. Це вимагало прийняття додаткових заходів щодо захисту внутрішнього ринку. У листопаді 2020 року МКМТ встановила спеціальне мито щодо імпорту арматури і катанки з Білорусі в розмірі 16,08% від митної вартості.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу