АМКУ поверне тютюнникам 2,5 млрд гривень

Поділитися:

Антимонопольний комітет вирішив повернути тютюновим компаніям два з половиною мільярди гривень, які вони сплатили минулого року до держбюджету за картельну змову. Про це дізналися журналісти-розслідувачі.

Йдеться про найбільших тютюнових виробників в Україні – “Філіп Морріс”, “Імперіал Тобако”, “Джей Ті Інтренешнл” і “Брітіш Американ Тобако”. 2019 року АМКУ оштрафував їх на шість із половиною мільярдів гривень за те, що вони спільними угодами зробили компанію «Тедіс» монопольним дистриб’ютором на українському тютюновому ринку, повідомляє «Перший Діловий» телеканал.

Як наслідок, на ринку за лічені місяці зникли всі інші дистриб’ютори цигарок. Тобто «Тедіс» менш як за рік став монополістом на конкурентному ринку обсягом у десятки мільярдів гривень.

Згодом у тютюнового гіганта почалися проблеми: АМКУ розпочав розслідування, правоохоронці прийшли з обшуками, а податкова нарахувала борги. На ринку навіть почали з’являтися незалежні дистриб’ютори. Але далі за це справа не пішла.

Суди почали скасовувати штрафи, а уряд навіть прийняв ухвалу, яка передбачає, що всі цигарки в Україні реалізовуватимуться виключно через «Тедіс».

За даними журналістів, зараз усі компанії, на які було накладено штраф АМКУ, вже виграли касаційну інстанцію. А ті, хто сплатив штраф до бюджету, отримали від АМКУ подання про його повернення.

Раніше ми писали про чергове подорожчання цигарок в Україні. З січня наступного року слід очікувати підвищення ціни на 8 гривень.

Також ми повідомляли про те, що АМКУ виявив змову на будівництві Троєщинського мосту та оштрафував ТОВ «Форма» та ТОВ «Еко-Буд Трейд» на загальну суму 182,5 млн грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу