«8 мільйонів українців отримали право розпоряджатися своєю землею» – експерт

Поділитися:

З 1 липня в Україні дозволено купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення. До цього 20 років діяв мораторій, введений в 2001 році.

Закон про відкриття ринку Верховна Рада України прийняла 31 березня, а президент Володимир Зеленський підписав його 28 квітня.

З 1 липня скасовано заборону на продаж земельних ділянок (паїв), які в 1990-х роках були розподілені серед працівників колгоспів і колгоспних пенсіонерів. Державні та комунальні сільськогосподарські землі продажу не підлягають. Їх можна тільки здавати в оренду на електронних аукціонах. Землі з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства під мораторієм були.

Відповідно до закону про відкриття ринку, з липня 2021 року і до 1 січня 2024 року право продавати та купувати землю буде тільки у фізичних осіб (громадян України).

«До 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 гектарів. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, придбані у власність громадянином до вступу в силу цього підпункту», – йдеться в законі.

З 2024 року сільгоспземлі зможуть купувати і юридичні особи з обмеженням до 10 тисяч гектарів. При цьому мова йде тільки про українських юридичних осіб, акціонерами яких є виключно громадяни України, держава або територіальні громади. Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи отримають таке право тільки в разі, якщо українці проголосують за на референдумі.

Банки можуть ставати власниками земельних ділянок сільгосппризначення тільки якщо вони виступали заставою за кредитом, який не погашається.

Переважне право на викуп земельних ділянок буде у громадян України, яким належить право постійного користування, довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського господарства, а також орендарі земельних ділянок, які придбали право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування по зазначених земельних ділянках до 2010 року.

Однак уже через кілька днів після запуску ринок землі поставили на паузу. Він не заробив, оскільки нотаріусів не підключили до системи Госгеокадастра. У нотаріальній палаті України пояснили – в країні понад 6,5 тисяч нотаріусів. І всіх під’єднати вчасно виявилося неможливо технічно. Недолік обіцяють усунути протягом тижня.

Також визначилися і з ціною послуг нотаріусів. Вона складе 1% від вартості угоди.

Подробиці теми розповів старший проектний менеджер Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В такому випадку ми говоримо не про приватизацію, як таку і не про повторення тих подій, які були в 90-х роках. Сьогодні у нас власники земельних ділянок вже є. Це такі ж, як і ми, 7 млн ​​громадян України, які просто з завтрашнього дня отримають можливість розпоряджатися своєю приватною власністю. Тобто вони тепер просто самі вирішуватимуть, як саме це робити. Якщо людина сама захоче, то вона звичайно може продати свою землю. Але нині велика частина власників земельних ділянок не збирається розлучатися зі своєю власністю. Тому новий ринок звичайно запрацює, але станеться це досить повільно. Зараз дуже невелика частина власників землі реально розглядає можливість її продажу. Але сам механізм продажу у нас вже давним-давно відпрацьований, а не офіційний ринок функціонує давно», – сказав експерт.

Він розповів, що в цілому в державі вже давно існує ринок нерухомості в рамках якого українці часто продавали свою землю.

«Нині все відбувається в правовому полі, адже сам ринок продажу нерухомості функціонує дуже давно. Щороку в Україні здійснюється 500-600 тисяч трансакцій з нерухомістю. З них приблизно 200 тисяч трансакцій стосуються виключно земельних ділянок», – вказав він.

Також фахівець прокоментував заяву Госгеокадарстра з приводу того, що нині велика частина реєстру заповнена. Хоча фахівці кажуть, що якщо дивитися на цю статистику не в електронному форматі, а в реальності, то це не зовсім відповідає правді.

«Фактично кожну земельну ділянку, яка хоча б раз передавався в оренду – вже підготовлений до того, щоб стати об’єктом цивільних відносин. Адже вони вже зареєстровані в Геокадастрі. Сьогодні там по пайовим ділянкам офіційно зареєстровано приблизно 84% від загальної кількості. Так, звичайно у нас все ще є дуже багато кадастрових помилок і невідповідностей, але це нормальне явище для будь-якої держави. Зараз у нас приблизно 900 тисяч земельних ділянок кадастру помилкові, але тут в основному йдеться про вже забудовані ділянки. Їх багато і вони не дуже великі, тому звичайно там є свої помилки. Але ми їх все виправляємо, тому якщо є якась помилка, то така ділянка звичайно ж не зможе стати суб’єктом якихось правовідносин», – уточнив він.

Нещодавно стало відомо, що скасування мораторію не вплинуло на статистику угод із землею. Про це повідомляє міністр агарної політики України в рамках свого виступу в українському парламенті.

Він заявив, що за станом на 1 липня було укладено 61 угода з приводу купівлі-продажу землі й лише три з них потрапили під дію мораторію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу