Яблука та груші лідирують на ринку експорту фруктів

Поділитися:

За даними профільної асоціації “Ягідництво України” в українському експорті серед фруктів за обсягами поставок лідирують яблука і груші, а за кількістю виручених від продажу коштів – яблука і лохина.

Україна експортує також заморожені ягоди, плоди кісточкових (в основному вишні) та яблуко кубик. Найбільшу експортну позицію становить яблучний концентрат.

Як відомо, українські садівники вирощують близько 2,5 млн тонн фруктів, з них більшу частину становлять яблука. У замороженому вигляді на експорт йде близько 30% вироблених ягід.

Падіння купівельної спроможності українців вплинули на зменшення обсягів споживання фруктів на внутрішньому ринку. Саме тому збільшилися обсяги експорту. Крім того, Євросоюз, як основний споживач більшості українських фруктів, скасував ввізне мито на них – між тим, наприклад, на червоні фрукти вони були на рівні до 15%.

Нагадаємо, що багато покупців скаржаться, що ціни на овочі та фрукти на ринках стрімко зростають, хоча, здавалося б, сезон в самому розпалі. Експерти відзначають, що в такій ціновій політиці немає нічого дивного. Адже через дощі ягоди набирають зайву вологу і починають гнити, тому частина врожаю відразу йде в смітник.

Раніше повідомлялося, що масовий урожай полуниці на Заході і Півночі країни вплинув на формування ціни на ягоду. Тепер вартість різко знизилася. Експерти аналітичної компанії EastFruit відзначають, що на оптових ринках столиці полуниця продається по 40-50 грн / кг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу