«20 – 30% товарних бірж підуть з ринку через ліцензування» – експерт

Поділитися:

З 1 липня 2021 року набрав чинності новий Закон України «Про товарні біржі», в якому передбачені нові норми та вимоги до здійснення професійної діяльності на ринку, повідомляє пресслужба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Чинним законодавством передбачено, що всі стандартизовані товари, які торгуються на біржах, обов’язково повинні пройти процедуру ліцензування в НКЦПФР. Це в разі їх бажання надалі здійснювати діяльність товарної біржі.

Важливо, що ліцензована товарна біржа повинна здійснювати моніторинг біржових торгів та контроль за дотриманням учасниками біржових торгів правил біржі, в тому числі з метою запобігання маніпулюванню на товарній біржі та інсайдерської торгівлі.

Крім того, відтепер терміни «товарна біржа», «оператор організованого ринку», «організований ринок» і похідні від них дозволяється вживати в назві тільки юридичним особам, які мають відповідну ліцензію в Нацкомісії.

Подробиці теми розповів представник НАН України Костянтин Сімейко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я хочу сказати, що перш за все, в цій національної комісії не завжди є потрібна кількість фахівців в тій чи іншій сфері. Саме тому, на мою думку, мова йде не про дублювання функцій, а спочатку питання розглянуть саме фахівці тієї сфери, в якій буде працювати товарна біржа, а вже потім до цього процесу підключиться Комісія з цінних паперів», – сказав фахівець.

Також експерт прокоментував законопроект з цього приводу.

«Якщо почати з самого законопроекту, який затвердили, то там чітко говориться про те, що в назві «товарна біржа» має бути юридична особа, яка займається цією діяльністю. І тут вже, напевно, відсотків 20-30 бірж можна відкинути, оскільки під цією назвою може бути зареєстрована зовсім інша діяльність. Тобто в назві можуть вказувати, що це одна товарна біржа, а за родом діяльності вона може займатися продажем автозапчастин. Саме тому всі статистичні дані по цій тематиці відсутні. У того ж Держстату немає на цей рахунок достовірних даних. Або можливо там просто не хотіли ці дані озвучувати», – уточнив він.

Нині робота товарної біржі відбувається під управлінням Кабінету міністрів. Але є багато прикладів того, що державний контроль не здатний забезпечити належну прозорість процесів.

«Тут можна навести приклад електричної енергії. В цій сфері Міністерство енергетики виконує роль такого собі диспетчера. Адже електроенергія – це такий продукт, який не можна просто виробити й покласти кудись на склад. Саме тому згідно з даними, які надають диспетчери, потім даються необхідні дані на аукціони. Цей контроль спрямований на те, щоб у нас всі споживачі були забезпечені ресурсом», – сказав він.

Нагадаємо, що в Гамбурзі представлять нову концепцію Hyperloop для портових вантажів.

Концепцію транспортування контейнерів розробили для поліпшення морських і внутрішніх повідомлень, а також для збільшення пропускної спроможності та ефективності терміналів.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила