Судді вимагають відшкодувати їм фінансові втрати через карантин

Поділитися:

У Мінфіні розкритикували дії суддів, які подали позови про виплату їм частини суддівської винагороди, утриманої під час дії карантинних обмежень в квітні-серпні 2020 року.

«В умовах пандемії, враховуючи дефіцит коштів, Кабінет міністрів в 2020 році запропонував обмежити розмір заробітної плати для держслужбовців і суддів. Верховна Рада це підтримала. Комітет Верховної Ради з питань правової політики тоді теж погодив таку пропозицію. Тобто, коли закон був прийнятий, то обмеження діяло, а тепер, виходить, можна все взяти і відсудити назад », – заявили представники Мінфіну на засіданні Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади.

Окремої критики зазнала відповідна судова практика адміністративних судів, які задовольняють «карантинні позови» суддів.

«Жоден державний службовець не пішов до суду, щоб відшкодувати собі утримані кошти. Це зробили тільки судді. При цьому чомусь судді трактують закони тільки на свою користь », – поскаржилися в Мінфіні.

У Конституції є стаття 95, яка передбачає, що тільки законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, їх розмір і цільове спрямування. До того ж, згідно з цією статтею, держава прагне до збалансованості бюджету.

«Звичайний громадянин судовою практикою в даному випадку скористатися не зможе, а ось судді швидко нею користуються. Пенсійний фонд, наприклад, навіть при наявності судового рішення, нічого громадянам не виплачує », – додали в міністерстві.

У квітні-серпні 2020 року розмір суддівської винагороди був обмежений в силу дії карантинних обмежень 10 МЗП (47 200 грн.).

Раніше повідомлялося, що пенсіонерам-суддям додали грошей до виплат. В такій ситуації стало відомо, що у 2021 році суддям додали до пенсії 9 тис. грн, а військовим — 67 грн. Таку інформацію оприлюднили в Пенсійному фонді України.

Також ми писали й про те, скільки грошей витратила Україна на юристів для суперечок з РФ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу