«Держава втрачає важелі впливу на газотранспортну систему» – експерт

Поділитися:

До 13 квітня наглядова рада АТ «Магістральні газопроводи України» повинна була затвердити нову редакцію статуту ТОВ «Оператор ГТС України» і подати її на затвердження Кабміну. Але цього не сталося – уряд вирішив спочатку розібратися, чи не загрожує узгодження цього статуту втратою контролю держави над «транзитною трубою». А поки Кабмін заборонив Мінфіну як власнику ГТС і наглядовій раді МДУ вносити будь-які зміни до статуту оператора.

Приводом для припинення процесу затвердження нової редакції статуту ОГТСУ став лист члена наглядової ради МДУ Віктора Пинзеника від 31 березня 2021 року на адресу прем’єр-міністра Дениса Шмигаль і секретаря РНБО Олексія Данилова. У ньому говориться, що нова структура управління компанією, яка встановлюється новим статутом, фактично усуває державу від управління газотранспортною системою (ГТС) України.

Подробиці теми розповів голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Все почалося з листа від члена Наглядової ради АТ «Магістральні газопроводи України», який написав звернення на ім’я пана Данилова і прем’єр-міністра України. Мотивація цього листа полягала в точках впливу на газотранспортну систему. Наскільки я знаю, вже є відповідь Міністерства фінансів з приводу того, що новий статут не суперечить можливостям впливу акціонера на магістральні газопроводи України. Я зараз говорю не конкретно про товариство, а в цілому про газотранспортну систему нашої держави», – зазначив експерт.

При цьому фахівець не впевнений, чи потрібна взагалі Україні та її газотранспортній системі така структура, як «Магістральні газопроводи України».

«На моє глибоке переконання то те, що «Оператор газотранспортної системи України» знаходиться в корпоративному управління «Магістральних газопроводів України» – виключно штучна конструкція, яка в цілому ускладнює як безпосереднє функціонування «Оператора газотранспортної системи», так і робить незрозумілою роль «Магістральних газопроводів України». Звичайно ж двох Наглядових рад для цієї справи надто багато і навряд чи вони взагалі в такій кількості потрібні. Але мені здається, що тут в цілому виникає питання, чи потрібна нам така структура, як «Магістральні газопроводи України», – сказав він.

Також фахівець вважає, що в кінцевому підсумку повинна залишитися лише одна Наглядова рада і що, в разі потреби, її члени можуть пройти повторну сертифікацію.

«Якщо ми горимо про Наглядові ради, то ця проблематика обговорюється досить давно і не тільки стосовно «Магістральних газопроводів України». Працювати таким Наглядовим радам не варто. На мій погляд, потрібно, щоб була лише одна така рада з боку «Оператора газотранспортної системи України» і на цьому треба закінчити цей процес. Якщо потрібно пройти повторну сертифікацію, то, будь ласка. Але нарешті у нас повинна бути чітка і зрозуміла модель. Тут просто треба розуміти, що Наглядова рада повинна працювати на акціонера. І це принципове питання», – зазначив експерт.

Також глава експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу прокоментував загрозу втрати фінансового контролю з боку компанії.

«Я вважаю, що свого часу це було необдумане рішення. Оператор повинен платити дивіденди «Укртрансгазу» – це ж державна структура. Тут дуже мало логіки й все дуже деструктивно. Як я знаю, одним з головних ініціаторів цього був пан Коболєв. Я можу припустити, що це було зроблено для того, щоб все-таки зберегти деяку владу. Всі ці вливання в «Укртрансгаз» – це досить великі гроші й в цих грошах керівництво НАК «Нафтогазу» було зацікавлено», – вказав він.

Нагадаємо, що на тлі підвищення тарифу на газ в Україні можуть також збільшитися тарифи на опалення і гарячу воду. Про це повідомляють українські експерти.

Зокрема, такі зміни фахівці передбачили на період наступного опалювального сезону.

На цей час велика частина українських компаній, які поставляють газ, оголосили свої ціни на рік вперед. В цілому, тариф за газ буде на рівні 7,99 гривні за кубічний метр газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу