«Зараз росіяни через свої компанії намагаються захопити права на Індустріальний Союз Донбасу» – Сергій Тарута

Поділитися:

Металлотрейдер ТОВ “Оптимал Трейд” подав заявку на придбання цілісного майнового комплексу ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” (ДМК), який раніше входив до складу корпорації «Індустріальний союз Донбасу” ( “ІСД”). Згідно з порядком денним Антимонопольного комітету (АМКУ), відповідне питання буде розглядатися на засіданні відомства 28 січня.

Контрольний пакет акцій ІСД належав пулу російських інвесторів, що включає одного з творців металургійної компанії “Євраз” Олександра Катуніна. Власниками ще 49,9% акцій ІСД вважаються українські підприємці Сергій Тарута і Олег Мкртчан, який був арештований в Москві і засуджений до 9 років колонії за звинуваченням у розкраданні 85 млрд руб. при реалізації контракту з російським ЗЕБом.

При цьому за російськими акціонерами групи ІСД стоїть російська держкорпорація “Внєшекономбанк”, який також домігся арешту пакетів акцій міноритарних акціонерів.

Своє бачення проблеми пояснив Сергій Тарута, співзасновник Індустріального Союзу Донбасу.

“Конфлікту між засновниками Союзу не було. З іншими засновниками була домовленість, що ми далі інвестуємо в розвиток, залучаємо нові активи в Україні та за її межами. Ми мали дуже великі стратегічні плани з розвитку.

Ми домовилися, що Гайдук виходить з усіх активів. Він отримав гроші, але активи не передав, постійно шукаючи якісь причини”, – говорить експерт.

Сергій Тарута пояснює, що угода з “Внєшекономбанком” була політичною.  Документи були сформовані згідно з англійським правом. Ціна була чітко зафіксована, сформовано юридично. Але відносно інших активів, це була домовленість на словах, адже співзасновники довіряли одне одному. Коли підписували угоду, гроші перераховувались згідно з Меморандумів. Але частина домовленостей була усною.

“Гайдук отримав гроші, і він це признає. Він повівся некоректно та продовжив судитися, наголошуючи, що йому заплатили мало. Але об’єктивна ціна, навіть на думку судді, була вищою, ніж ринкова. Тому наразі справа знаходиться у Апеляційному суді”, – зазначає співзасновник “ІСД”.

Сергій Тарута наголошує, що росіяни захопили Донбас, у тому числі і частину активів Індустріального союзу Донбасу.

“На сьогоднішній день Алчевська група (Металургійний комбінат, новий сучасний завод, Алчевський Коксохім, нова електростанція) повністю знаходиться під управлінням компанії, де кінечним бенефіціаром є Курченко. Тепер Алчевська група перереєструвалася у Северодонецьку. Усі підприємства захоплені та не можуть працювати.

Проблеми виникли не тільки у Алчевської групи, а й у Кам’янського заводу, адже він повністю залежав від поставок Алчевського коксохіму. Безумовно, росіяни захопили активи, а з іншої сторони – намагаються захопити юридичні права на ІСД та активи.

Наразі ніхто не може прийти і працювати в Алчевську, Донецьку чи Єнакієво. Тому, треба реагувати в правовому, нормативному і силовому сценаріях”, – резюмує Сергій Тарута.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу