«Дотувати «Нафтогаз» держава не буде» – експерт

Поділитися:

Глава Держаудитслужби Геннадій Пліс направив прем’єр-міністру Денису Шмигалю лист, підписаний 5 жовтня 2020 року, про фінансові порушення НАК Нафтогаз України.

“Всього ревізія АТ НАК Нафтогаз України встановила фінансових порушень і виявила факти неефективних управлінських дій (рішень) або ризикових операцій, які призвели або можуть призвести до втрат фінансових або матеріальних ресурсів на суму 176,2 млрд грн, в тому числі фінансових порушень, що призвели до втрати 75,5 млрд грн “, – зазначено в листі, який потрапив в ЗМІ.

Фінансовий директор “Нафтогазу” Петер ван Дріл прокоментував аудит компанії і зазначив, що державні аудитори при перевірці деяких фактів “не розуміли стандартів звітності”.

Дріл зауважує, що “Нафтогаз” рішуче заперечує інформацію про те, що компанія не виплачувала дивіденди за частину проданого газу.

“Ревізори не звернули уваги на те, що ніхто не платив компанії за газ. Це газ, який незаконно відібрали у нас протягом попередніх опалювальних сезонів. Ми оплатили всі податки, які повинні були сплатити, але в більшості випадків не отримували оплату за газ від посередників. Неможливо виплатити дивіденди за гроші, які компанії повинні.

А сьогодні такий борг становить уже 100 млрд грн “, – пояснює менеджер держкомпанії.

Також ван Дріл підтвердив інформацію про невиконання “Нафтогазом” планів на збільшення видобутку.

“Це правда. Причина – в 2018 році, уряд вчасно не затвердив фінансовий план компанії. А це повністю заблокувало інвестиції в нові потужності “, – пояснює фінансовий директор компанії.

Питання про затримки виплати дивідендів до держбюджету за 2018 й рік Дріл прокоментував так:

“Фактично, ми здійснили виплату повністю, відповідно до закону. І коли тодішній уряд попросило заплатити більше, ми відмовилися. Нам потрібно було придбати запаси газу для майбутньої газової війни з Росією. Ми в судах відстоювали необхідність затримати ресурс для покупки газу на зиму, а не забирати його до бюджету влітку “.

Спеціально для Першого ділового телеканалу в ситуації розбирався фахівець з енергетики Олег Гавриш.

“Розумієте, по-перше, слід дочекатися підтвердження про автентичність аудиту. Оскільки” Нафтогаз “спростовує цю інформацію і аудиторська служба каже, що це не справжній аудит. Ситуація в цьому плані до кінця не ясна. По-друге, мова йде про ризиковані боргах близько 100 млрд гривень “Нафтогазу”. І природно, що дивіденди з цих боргів виплачені не були, аудитори на це звернули увагу.

Потрібно дивитися, за якими критеріями проводився цей аудит. У нас часто використовуються старі критерії. При цьому існують різні системи аудиту, якими користуються у всьому світі. Наші стандарти аудиту дещо відрізняються від міжнародних. В рамках наші стандартів можна по-різному грати з цифрами. З того, що зараз попередньо відомо – там є ряд порушень в тому аудиті, який проводився “- говорить експерт.

За словами Олега Гавриша, “Нафтогазу” повинні колосальну суму грошей. Але платити дивіденди з того, що ні сплачено, незаконно,  так вважає “Нафтогаз”. Цю ситуацію повинні ретельно вивчити юристи, крім цього, не завадило б отримати судове рішення.

“Взагалі, логіка” Нафтогазу “зрозуміла: якщо мені не заплатили, як я можу покласти дивіденди з цього? Виходить, що по бухгалтерії я мов би продав, а по факту – з’являються збитки. А дивіденди сплачуються з прибутку. Звідки ж їй взятися, якщо є збитки “- пояснює фахівець.

Гавриш вважає, що таке протистояння між “Нафтогазом” і облгазами країни може бути елементом якоїсь війни, яку ведуть боку, для того, щоб змістити з посади главу “Нафтогазу”. Однак прямих доказів цієї заяви поки немає.

“Якщо” Нафтогаз “веде аудит за західними аудиторським стандартам. Вони вже до цього звикли. Звичайно, коли аудит проводить Державна аудиторська служба, незрозуміло, наскільки вони схожі між собою. Але, на жаль, офіційного звіту все ще немає. Тому потрібно його дочекатися і тоді вже розбиратися в ситуації “- резюмував експерт.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу