«ДТЕК втратив інтерес до шахт, бо вугілля нема куди подіти» — експерт

Поділитися:

Холдинг ДТЕК з березня 2020 роки не платить державі за оренду 5 шахт Добропіллявугілля. Заборгованість перевищила 100 млн грн. Про це повідомив Фонд держмайна України.

«Відповідно до чинного договору оренди шахт ДП Добропіллявугілля між Фондом державного майна України та компанією ДТЕК, сума місячної орендної плати становить 18,3 млн грн. При цьому, оренда плата не сплачується орендарем з березня 2020 р. Наразі існує заборгованість по оренді на суму понад 100 млн грн.», — відповіли в ФДМУ.

У Фонді нагадали, що передача в довгострокову оренду ЦМК ДП Добропіллявугілля відбулася 22 грудня 2010 року строком на 49 років, до 22 грудня 2059 року. Передача відбулася згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1559-р від 28 липня 2010 р.

Минулого року держава отримала від орендаря в особі ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля більше ніж 177 млн грн.

У Фонді держмайна повідомили, що наразі існує ініціатива орендаря з дострокового завершення оренди ДП Добропіллявугілля, яка була сформована та надіслана на адресу прем’єр-міністра України.

«За дорученням прем’єр-міністра та на виконання постанови Кабінету Міністрів України була створена міжвідомча робоча група для всебічного вивчення питання. До групи входять на рівні заступників керівників представники Міністерства енергетики, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також ФДМУ в особі Заступника Голови Фонду», — пояснили в ФДМУ.

За результатами розгляду ініціативи, робочою групою буде напрацьовано подальші сценарії розвитку та рекомендації з вищезазначеного питання.

«Заступник Голови ФДМУ не уповноважений говорити від імені робочої групи», — зазначили в пресслужбі Фонду, не уточнивши за яких умов можливе дострокове розірвання договору оренди.

Геннадій Рябцев, енергетичний експерт, вважає, що несплата оренди пов’язана у першу чергу з вимушеним простоєм. Тут є сезонний фактор, адже у теплий час року завжди є скорочення попиту на вугілля, але не можна не згадати ще й коронакризу.

«Не можна казати, що там взагалі нічого не платиться. Минулого року сплата надходила регулярно. До того ж, оператор ДТЕК вчасно повідомив і уряд, і Фонд держмайна про ситуацію, яка склалася. Зараз навіть (якщо я не помиляюся) у Кабміні є звернення корпорації щодо розірвання договору оренди, який був підписаний 10 років тому», — каже експерт.

З приводу того, що ж робити державі — втручатися у справу чи стояти осторонь – пан Рябцев каже таке:

«Тут все буде залежати від того, які саме умови оренди були прописані і що зараз мають зробити обидві сторони для виходу з цієї угоди. До речі, я передивився багато договорів оренди держвласності, у топ-50 за останні кілька років немає орендаря, який би орендував у держави шахти. Тобто, прецеденту немає. Одні шахти платять, а інші не – такого немає».

Відомо також, що зараз створено робочу групу, яка буде опрацьовувати всі документи, вивчати питання, що робити далі з п’ятьма шахтами. Група працюватиме на рівні заступників профільних міністрів.

«Також свої рекомендації має надати Міненерго. Що робити з шахтами, досі не вирішено. Велика кількість шахт у країні є збитковими, що з ними робити, поки невідомо», — підсумував Геннадій Рябцев.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital, повністю згодний з Рябцевим стосовно того, які причини буди у ДТЕК для несплати оренди.

«Більший час з 5 місяців вони були в простої. Платили зарплатню, інші рахунки, окрім оренди. Добропіллявугілля не видобувало нічого майже 3,5 місяці. Очевидно, що ДТЕК втратив цікавість до Добропіллявугілля, адже їм немає куди подіти все вугілля. Виробництво електроенергії впало на 35%. Навіть якщо знизиться видобуток на «рідній» шахті ДТЕКу – Павлоградвугілля, то ДТЕК все одно нема куди його подіти», — впевнений пан Паращій.

Чи має держава диктувати свої умови? Експерт відповів так:

«Вважаю також, що все залежить від умов договору. Допоки ми не дізнаємось, висновки робити не можна. Але станом на зараз Кабмін та приватна компанія мають сісти за стіл перемовин та вирішити ситуацію. Якщо Кабмін візьме шефство над Добропіллявугілля, то всі інші шахти будуть зайвими. Цими п’ятьма шахтами можна закрити всі потреби державної вугільної генерації у країні».

Наприкінці експерт додав, що Добропіллявугілля є ефективною шахтою, тож взяти її в оренду можуть забажати багато хто. Але якщо держава фактично забере її собі, то де-факто це означатиме, що всі інші шахти будуть непотрібні в України.

Детальніше про причини такої ситуації Геннадій Рябцев і Олександр Паращій розповіли в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу