ВВП України падає – чого варто очікувати?

Поділитися:

В Україні ВВП до кінця року впаде до 6-8%. Таку думку висловив український економіст Олексій Кущ.

За словами фахівця, під кінець 2020 року громадянам варто приготуватися до падіння ВВП до 6-8%, що буде очікуваним результатом на тлі наступних хвиль пандемії коронавірусу.

З такою думкою погоджується і інша частина українських експертів, яка прогнозує можливе зниження ділової активності на тлі нових хвилювання коронавірусу.

З урахуванням таких негативних прогнозів, чого чекати українцям цієї осені і що потрібно зробити владі для того, щоб не допустити поглиблення поточної економічної кризи і падіння ВВП. Про це в п’ятницю, 14 серпня, розповів політичний експерт Павло Вернівський в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, зараз розкид оцінки ВВП може бути досить великим, так як в ситуації пандемії і кризи точні прогнози робити вкрай складно.

«Падіння ВВП цілком може бути в діапазоні від 5 до 10%. Але це дуже умовна оцінка. Основна проблема полягає в тому, що падіння ВВП вкрай сильно пов’язане з локдауном (карантином), який був введений у відповідь на коронавірусну пандемію. Під час карантину стали падати попит та ділова активність: компанії стали менше продавати, купувати та заробляти. Все це призвело до падіння ВВП. На порозі другої хвилі коронавірусу, ці показники можуть погіршитися», – заявив експерт.

Також Павло Вернівський вважає, що з огляду на поточні економічні проблеми, яких Україна набула разом з кризою, вводити повторний жорсткий карантин українська влада не зважиться, адже це стане новою катастрофою для бізнесу, яка погубить всю українську економіку, яка зараз насилу виживає в поточних реаліях.

«Навіть попри те, що в країні буде рости якась зараженість, таке рішення загрожує великими економічними наслідками. І в крайньому випадку, якщо у нас цієї осені повторно будуть вводити новий етап карантину, очевидно, що це призведе до більшого падіння економіки, яке будет відбуватися набагато глибше та сильніше», – сказав він.

Також експерт підтвердив, що падіння економіки та ВВП звичайно ж в першу чергу вплине на реальні показники життя українців. Тут варто перерахувати зростання рівня безробіття, падіння доходів, обвал ринку нерухомості та інші негативні моменти.

Фахівець підкреслив, що в такій ситуації українській владі не потрібно придумувати нічого нового, адже в подібних випадках використовується класичний підхід, який практикується в багатьох сучасних державах світу.

«Якщо в розвинених державах спостерігається падіння попиту з боку приватного сектора та людей: коли громадяни і бізнес починають купувати і реалізовувати менше товарів і послуг, то головним замовником у такій ситуації починає виступати сама держава. Саме воно стимулює впав попит з боку населення і бізнесу. Таким чином, країна підтримує свою ділову активність, яку в момент кризи приватний сектор самостійно генерувати не може. І такий попит з боку держави продовжує існувати до моменту, поки приватний сектор та країна не повернуться до того рівня активності, який був до кризи», – сказав Павло Вернівскій.

Також в розвинених країнах влада активно починає впроваджувати спеціальну фінансову допомогу, наприклад у вигляді тих же доступних кредитів, адже головна мета в цьому випадку – підтримати достатній попит з боку населення, щоб люди не знижували свої витрати, адже саме це є однією з головних складових формування рівня ВВП всередині держави.

Нагадаємо, що раніше економіст Всеволод Степанюк заявив, що в 2020 році в Україні варто очікувати падіння ВВП на 10%.

На його думку, навіть якщо українська влада вживе низки заходів по відновленню економіки після карантину, коли бізнес припинив діяльність, то все одно потрібно враховувати інерцію економіки. І потрібно враховувати, що в світі теж є економічна криза, яка вплине на економіку цих країн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу