Підприємцями можуть бути тільки 10% людей

Поділитися:

Глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко і економічний експерт Борис Кушнірук дали незалежні коментарі з приводу нововведень в отриманні соцдопомоги. Соцдопомогу безпосередньо залежить від одержуваних доходів – чим їх більше, тим вона менше. Зараз працездатним але тимчасово безробітним громадянам буде налічуватися дохід в розмірі половини мінімальної ЗП, а значить і розмір допомоги буде менше, якщо таку ще нарахують.

Олексій Дорошенко заявив про позитивне ставлення до вектору, який вибрало держава, але називає введення нових норм занадто швидким. На його думку, люди повинні поступово входити в цей режим, адже на пошук роботи потрібен час, і якщо людина, яка чесно шукає роботу, вмить втратить соціальних виплат або їх стане значно менше, це може спровокувати його на вимушені заходи в працевлаштуванні.

«Своєчасність такого рішення у мене викликає питання. Зараз говорять про те, що у нас з-за кризи може бути більше 10% безробітних. Запасні варіанти на кшталт виїзду за кордон на роботу теж відпадають через карантинних обмежень. Це означає, що зараз не найкращий період, щоб посилювати вимоги. А ось з 2021, 2022 року – це буде доречно. » – каже експерт.

А ось політика щодо стимулювання підприємництва може бути помилковою, вважають експерти. За статистикою, в повному обсязі люди можуть займатися бізнесом, ця риса властива лише 10% людей, які володіють необхідними рисами. Замість цього краще допомагати населенню освоювати дрібне ремесло або ж нові професії, які дозволять їм заробляти більше.

«Що стосується безробітних, я вважаю політику країни вірною. Треба сприяти безробітним, яким потрібно виграти час на пошук роботи або навчання нової професії. Але не можна забезпечувати їх вічно – умови повинні бути жорсткими і стимулюючими вийти з бідності. Крім цього, вкрай необхідно кардинально переглянути соціальну допомогу цілком. Проблема в тому, що купа верств населення мають право на ті чи інші виплати або пільги, але на практиці це зовсім не вирішує проблем цих людей. Яскравий приклад – допомога по догляду за людьми похилого, яка становить 34 грн / місяць. І таких ситуацій маса, коли виплата або не вирішує проблем людини, що потребує її, або просто деякі види соцдопомоги не використовуються людьми, оскільки суми виплат не варті необхідних зусиль для оформлення. Ще звертаємо увагу на витрати людини. Наприклад, шукати роботу влітку, отримуючи допомогу, і взимку з ним же – дві різні речі. Комунальні платежі в ці сезони так різняться, що якщо влітку ще можна вийти з ситуації, то взимку на оплату комуналки деяким працевлаштованим людям не вистачає навіть зарплат, не кажучи вже про держвиплати. Замість цього відмінно себе зарекомендує абонплата за газ – рівні платежі весь рік з наступним перерахунком. Це полегшить фінансове планування громадян. » – заявляє Борис Кушнірук.

Нагадаємо, що в липні в Міністерстві соціальної політики України заявили про свій намір удосконалити процедуру надання та призначення соціальних виплат для українців. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Також Кабінет міністрів прийняв нову постанову, згідно з яким затверджено новий порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Тому з 22 липня відбулися зміни в правилах нарахування та виплати державних соціальних допомог.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу