Чому Україна – найбідніша країна в Європі і що можна зробити?

Поділитися:

Україна – найбідніша в Європі країна за часткою ВВП на душу населення.

Згідно з підрахунками МВФ, які містяться в жовтневому звіті організації, ми помінялися місцями з Молдовою, яка має цей далеко не почесний статус протягом останніх років. Сталося це через більш оптимістичні прогнози щодо зростання обсягів валового внутрішнього продукту держави. Що і дозволило їй піднятися на 133 місце в світі з показником $ 2694 ВВП на людину. Україна – 134-а ($ 2656).

Найбільший серед європейських країн цей показник в Люксембурзі – понад $ 100 тисяч! Різниця більш ніж в 40 разів. Обсяг ВВП на кожного громадянина Німеччини – в 17 разів перевищує наші показники, поляка – в шість разів.

Не можуть похвалитися українці перед сусідами і розмірами офіційних заробітків. За цим показником ми теж останні в Європі, щомісяця отримуючи на 50 «зелених» менше, ніж сусіди-молдавани.

Наприклад, за даними другого кварталу, середня зарплата в Україні склала 8529 грн. ($ 325,5), в Молдові – 6369,8 лея ($ 375,8).

Чому Україна втратила позиції на світовій арені? Як швидко підняти ВВП? На ці та інші питання спеціально для Першого Ділового телеканалу відповів економіст Олександр Охріменко.

Насправді, рейтинг МВФ не більше ніж порівняння балів, і те, що Україна тільки в цьому році виявилася на останньому рядку списку європейських країн за рівнем ВВП – це не грає ролі. За фактом, ми вже протягом 10 років знаходимося в хвості рейтингу найбагатших країн Європи. Основна причина цього – тіньова економіка країни “, – стверджує експерт.

За словами Охріменка, якби бали давалися ще й за рівень тіньової економіки, то місце України було б набагато вище.

Якщо в Німеччині частка тіньової економіки – 5%, в Польщі – 15%, то у нас цей показник становить близько 50%. Тому, якби МВФ враховував рівень тіньової економіки, то наші позиції суттєво піднялися б вгору, приблизно на рівень Чехії або Словаччини “- зазначає фахівець.

Щоб підняти рівень ВВП і відповідно стати вище в рейтингу, на думку Охріменка, потрібно змусити людей платити податки. Однак це – досить складне питання.

Більше за всіх ця” бідність “вигідна нашому українському народові. Тому що ніхто не хоче платити податки, тому люди і беруться за неофіційну роботу. Рівень доходів населення не дозволяє ще й платити всі податки.

Уявімо фантастичну ситуацію: питання про сплату податків виведений на всенародне обговорення. Я просто впевнений, якби українців запитали: “Чи хочете ви платити податки?” 120% населення б відповіло: “Не хочемо!” – заявляє Олександр Охрименко.

Фахівець упевнений, що наша модель економіки стала причиною того, що люди не хочуть платити податки в казну.

У нас склалася така модель економіки, коли є варіанти ухилитися від сплати податків, тому і виникають суперечності. Для того щоб хоч якось зменшити відсоток тіньової економіки, уряд України має ліквідувати” спрощенців “, тому що всі розуміють, що саме вони створюють великий пласт тіньової економіки “- резюмував економіст.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу