8 червня пройде конкурс на постачальника «останньої надії»

Поділитися:

Постачальник газу «останньої надії» буде обрано 8 липня, – розповіли в прес-службі Міненерго.

8 липня в 17:00 в Міненерго пройде наступний етап конкурсу, в якому будуть розкриті і оцінені конкурсні пропозиції і обраний переможець відповідно до вимог.

Потенційний постачальник “останньої надії” повинен відповідати п’яти вимогам:

взяття на себе зобов’язання дотримуватися законодавства щодо прав і обов’язків постачальника “останньої надії”;

наявність діючої ліцензії на здійснення господарської діяльності з постачання природного газу;

наявність активів у формі грошей на рахунках для придбання газу або запасів газу в сховищах або наявність договору з власником газу в сховищах (з наданням підтверджуючих матеріалів) в обсязі, який не може бути менше максимального значення місячного обсягу споживання газу всіма споживачами України протягом опалювального сезону 2019/2020 року (3 514 млн куб.м);

наявність персоналу і інших засобів, укладених договорів на транспортування газу, необхідних для здійснення діяльності ППН;

відсутність контролю за компанією з боку резидента держави-агресора.

Необхідно розрізняти постачальника “останньої надії” і ПСО-постачальника, який забезпечує населення і соціальну сферу. Постачальником “останньої надії” і ПСО-постачальником раніше був Нафтогаз – він мав доступ до практично необмеженого ресурсу видобутку газу Укргазвидобування. Як складеться ситуація після введення ринку природного газу, який перенесли на 1 серпня поки точно не зрозуміло.

Постачальник “останньої надії” забезпечує поставку газу підприємствам, постачальник яких не може більше виконувати свої обов’язки – немає ресурсу, забрали або скінчилася ліцензія, арешт і т.д. Або постачальник відмовився від поставки газу на підприємство через погану платіжної дисципліни.

Як правило постачальник “останньої надії” поставляє газ обмежена кількість часу (до 60 днів) за ціною, яка на 30 – 100% більше за ринкову.

Раніше ми писали, що Міністерство енергетики України оголосило конкурс з визначення постачальника газу «останньої надії».

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу