Уряд повертає Україну на кілька століть назад

Поділитися:

Ми купуємо імпортний газ в той час, як шахтарі сидять без роботи, тому що немає ринку збуту. Це неправильно “, – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 17 червня.

Такий підхід прем’єр пояснив необхідністю завантажити роботою українських шахтарів і зберегти робочі місця. Однак, схоже на те, що прем’єр в першу чергу дбає не про шахтарів, а про власників шахт і їх надприбутки.

Дійсно, покупку дорогого імпортного газу слід максимально скорочувати. Однак, є безліч способів досягти цього, не збільшуючи обсяги спалювання вугілля. Весь світ сьогодні відмовляється від цього виду палива, як від надзвичайно шкідливого для навколишнього середовища. Особливо цей тренд стійкий в Європі, де закриваються вугільні електростанції, а багато країн оголосили, що зовсім відмовляться від використання вугілля для виробництва електроенергії. У нас же уряд “реформаторів” в результаті прийшло до того, що почало відстоювати технології позаминулого століття.

Доводи про робочі місця, як мінімум, наївні. Якби мета уряду полягала в тому, щоб допомогти простим людям, то тоді Шмигаль міг би подумати ширше і згадати про те, що в Україні є не тільки шахтарі, але й, наприклад, нафтовики з газовиками. Навіщо купувати дорогий імпортний газ, якщо можна збільшити видобуток власного. Газ – куди більш екологічно чисте паливо, ніж вугілля.

Роз’яснити ситуацію, що склалася і висловити свою точку зору з цього питання вирішив експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич, спеціально для Першого ділового телеканалу.

Нафта видобувається переважно приватними компаніями, а в вуглепромі велику кризу саме в державних підприємствах. Ситуація досить напружена. Угля не вистачає і зупиняються вугледобувні підприємства по всій країні, а це досить великий сегмент української економіки. І якщо це все” схлопнется “, то чи не факт, що ми зможемо привезти стільки вугілля, скільки нам потрібно. Якщо ми угробимо внутрішню вуглевидобуток, то в один момент нам просто не буде чим завантажити ТЕС, які виробляють до 30% електрики “- заявив експерт.

За словами Марунича, Шмигаль веде досить розумну протекціоністську політику щодо захисту української вугільної галузі. Уряд приймає складні і непопулярні рішення, які не відповідають наміченим курсом лібералізації енергетичної галузі, але в даній ситуації вони виправдані.

Якщо ми закриємо вугільну промисловість сьогодні, то завтра можемо залишитися без електрики. І це не жарт, адже електростанції, що виробляють електрику за рахунок спалювання вугілля, покривають піки споживання. А їх покривати більше нічим. В наших реаліях – відмова від вугілля означає штовхнути країну до енергетичної бідності. так, Західна Європа не реалізує нові проекти в вугледобувної промисловості, а ось такі країни як Китай або Індія не можуть відмовитися від вугілля, так як це відкине їх економіку на більш низький рівень. Україна знаходиться ближче до Китаю або Індії в даному питанні. Тому, якщо уряд спробує відмовитися від Вуглепромислова одним махом, то це призведе до бунтів. Ми не готові в найближчі роки відмовитися від видобутку вугілля, адже на вагах лежить таке благо цивілізації, як електрика “- резюмував експерт.

Раніше повідомлялося, що в Кабінеті Міністрів України розповіли подробиці про вирішення ситуації з масовим безробіттям українців, яка стала згубно небезпечною через раніше заснованого карантину, пов’язаного з пандемією коронавируса.

Нагадаємо, що міністерство енергетики просить Раду національної безпеки і оборони України заборонив вугільним теплоелектростанціям застосовувати дешевий газ і мазут, як основний вид палива.

Як заявляє виконувач обов’язків міністра енергетики Ольга Буславец, заборона потрібно встановити, щоб не забирати ринок збуту у державних і приватних компаній по видобутку вугілля, а шахтарі могли вийти на роботу і отримувати зарплату.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу