Податкова амністія в Україні: чи може бути?

Поділитися:

Економічний експерт Андрій Новак розповів про майбутнє законопроєкту про податкову амністію. На цей час у парламенті зареєстровано декілька проєктів законів на цю тему.

“Левова частка економіки в Україні – це використання офшорних схем, також є певна частина того, що ми називаємо “зарплати в конвертах”, а ще необліковані доходи і обороти в готівковій формі”, – заявляє Новак. За словами експерта,  офшори- головна проблема, що не дає змогу вийти економіці країни з тіні. Амністія капіталу у данному випадку не вирішує питання тіньової економіки, особливо якщо і далі  підприємцями будуть використовуватися ці схеми.

Головним завданням уряду на цьому етапі є створення такої законодавчої бази, яка б регулювала усі можливі ситуації із сплаченням податків як фізичними, так і юридичними особами. Адже кожен громадянин повинен мати змогу сплатити податок державі та задекларувати усе своє майно та активи, не приховуючи нічого.

Ще за часів Київської Русі князь Володимир увів “десятину” – податок, що сплачувався на користь держави. За рахунок цієї десятини реалізовувалися гуманітарні та соціальні проєкти. Однак у сьогоднішніх реаліях,  сплачувати 10% від власних статків – висока ціна для багатьох рядових громадян. Тому, на думку Новака, податок може складати 5%. Таку ж цифру, до речі, називає і президент Зеленський.

“Суть амністії капіталів – задекларували усі свої активи та сплатили відсоток. Але далі держава вже не має права конфіскувати або націоналізувати майно громадян. Тут повинні реалізовуватися ринкові відносини між особою та країною”, –  пояснює Новак.

Відомо, що у одному з законопроєктів прописано створення контролюючого органу, що перевіряє та виявляє фальшивих декларантів. Наразі цю функцію виконують правоохоронні органи, прокуратура, ДБР та НАБУ.

Про податкову амністію говорять ще з 2009 року, але все одно реформу ще не провели. Андрій Новак називає цю тему соціально-чутливою, яку всі політики на передодні виборів не хочуть піднімати, аби не втратити рейтинги.

Україна, як частина правового світу, керується міжнародним правом та практикою цивілізованих країн. Поки що невідомо, який варіант закону приймуть у Верховній Раді. Залежно від умов податкової амністії стане зрозуміло, наскільки вдалим є це рішення.

 

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу