Стали відомі втрати держбюджету від несплати податків

Поділитися:

Понад півтора трильйона гривень. Така загальна сума уникнення від оподаткування в Україні. А втрати держбюджету від таких ухилень оцінюються у 290-465 мільярдів гривень. Про це свідчать середньостатистичні дані, інформує телеканал «Перший Діловий».

У експертному середовищі кажуть – набір інструментів ухилення від сплати податків в цілому не дуже відрізняється від інших країн та не змінюється впродовж останніх п’яти років. Водночас, серед найбільших схем щодо мінімізації податків змінився лідер. Якщо чотири роки поспіль це були контрабанда та порушення митних правил то зараз на перший план вийшла зарплата «у конвертах».

Офшорні схеми, внаслідок високої та висхідної вартості обслуговування, що обумовлюються новими світовими стандартами податкової прозорості все більше отримують ознаки елітарності. Тобто залишаються доступними для великого бізнесу. Обсяги витоку прибутків в офшори наразі зменшилися і сягають двохсот мільярдів на рік. Проте, інші популярні інструменти податкових зловживань демонструють різнонаправлені тренди. Сюди входять схеми тіньового ринку оренди землі, ПДВ-скрутки, контрафакт, приховування обсягів продажу товарів і зловживання податковими пільгами та преференціями.

Нагадаємо, державна податкова служба поновила плани перевірок бізнесу. Про це свідчить план-графік документальних планових перевірок на поточний рік сайті відомства.

Також ми писали, що в Офісі бізнес-омбудсмена повідомили про зростання кількості скарг на порушення державних органів, які отримують від підприємців. Так, у липні-вересні поточного року їх обсяг зріс на 20% проти показника за другий квартал цього року, до 638-ми.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу