«Усі необхідні документи про збільшення штрафів з екології вже подано до ВР» – заступник міністра

Поділитися:

Кабінет міністрів схвалив зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо сфери охорони навколишнього середовища.

Мінприроди спільно з правоохоронними органами розробили законодавчі зміни, згідно з якими планується перегляд існуючих санкцій за шкоду навколишньому середовищу відповідно до сучасних реалій: збільшення штрафів у 8-10 разів; доповнити Кодекс: статтею 561 «Знищення та пошкодження межових, інформаційних та охоронних знаків, квартальних та дільничних стовпів, протипожежних та природоохоронних аншлагів, шлагбаумів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду»; статтею 18857 «Невиконання законних вимог та розпоряджень посадових осіб служби державної охорони природно-заповідного фонду України».

«Посилюючи адміністративну відповідальність, ми зможемо позбутися дисбалансу між фактичним розміром заподіяної шкоди довкіллю та сумою існуючих штрафів. Це стимулюватиме суб’єктів господарювання та громадян не порушуватиме законодавство», – зазначили у міністерстві.

Подробиці теми розповів заступник міністра екології Роман Шахматенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Треба розуміти, що це, перш за все, комплексна реформа. І ми зараз говоримо не лише про збільшення адміністративних штрафів у 8-10 разів, а й про зміни до чинного Кримінального Кодексу України. Тобто ми передбачаємо жорсткіші покарання за шкоду навколишньому середовищу. Також у нас у парламенті чекає на розгляд ще один закон, який стосується державного екологічного контролю. Іншими словами, ми змінюємо функціональний напрямок державного екологічного контролю, змінюємо інституційний підхід та вносимо корективи до адміністративної відповідальності за ті чи інші порушення. Тепер вони можуть перерости у кримінальну справу», – сказав він.

Також експерт розповів, що Україна вперше запроваджує механізм адміністративно-фінансової відповідальності для тих осіб, які порушуватимуть закон у цій сфері. У цьому контексті країна наслідувала приклад країн Євросоюзу, які вже давно використовують цей механізм.

«Також ми вводимо зовсім нове поняття, якого раніше не було у законодавстві для цього сфери. Це так звані фінансові санкції, які вже давно активно застосовує у своїй політиці Європа. Тепер у бік юридичних може застосовуватися адміністративно-фінансова відповідальність. Важливо сказати, що ініціював цю ідею сам президент України Володимир Зеленський через рішення з боку Ради національної безпеки та оборони України. Наразі всі необхідні документи, які можуть знадобитися у рамках цієї реформи, перебувають у Верховній Раді України», — уточнив він.

Раніше у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону про екологічне страхування та гарантії відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок діяльності, що становить підвищену екологічну небезпеку. Йдеться про документ №6018-2.

Наразі таку законодавчу ініціативу вже підтримали 30 народних депутатів. Відомо, що ініціювала закон робоча група «Про запобігання та відшкодування екологічних збитків», створена минулого року на базі Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу