У бізнес-омбудсмена фіксують зростання скарг від підприємців

Поділитися:

В Офісі бізнес-омбудсмена повідомляють про зростання кількості скарг на порушення державних органів, які отримують від підприємців. Так, у липні-вересні поточного року їх обсяг зріс на 20% проти показника за другий квартал цього року, до 638-ми.

За словами бізнес-омбудсмена Марчіна Свєнчіцкі, такої кількості не отримували за весь час існування Ради бізнес-омбудсмена.

«Це майже рекорд за всю нашу історію. Більша кількість скарг надійшла лише у четвертому кварталі 2017 року та першого кварталу 2018 року, коли запускалася система автоматичної реєстрації податкових накладних», – зазначив він.

Посадовець зауважує, що в разі продожвення такої тенденції, то під кінець року налічуватиметься вже рекордних більше 2 тисяч скарг.

Водночас, зростання кількості скарг також може свідчити не так про погіршення бізнес-клімату, як про значнішу довіру до Ради бізнес-омбудсмена.

Рада завершила у третьому кварталі розслідування 373 справ (на 30% більше у порівняно з квітнем-червнем).

Найбільше скарг стосуються податкової сфери – 65%. 164 скарги надійшло на невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних. Та близько 80% рекомендацій щодо виконання судових рішень щодо реєстрації ПН виконуються, наголосив він.

За вказаний період зменшилась кількість скарг на віднесення компаній до категорії ризикових, однак залишається проблема розмитих критеріїв. Більше 90% таких скарг стосуються загального критерію, що компанія веде ризикові операції. Та які і чого стосуються операції – компанії просто цього не знають, тому є необхідність чітко визначати, які конкретні ризикові операції маються на увазі, пояснив посадовець.

Зросла і кількість скарг на податкові перевірки, їх налічується 56.

15% від загального обсягу всіх скарг надійшло на правоохоронні органи, заокрема на Нацполіцію – 42, на прокуратуру – 26, на СБУ – 9, на податкову міліцію – 21. 6% скаржилися на держрегулятори: АМКУ, ДАБІ, НКРЕКП, Держгеокадастр, 4% – на місцеву владу.

73% скарг направив малий та середній бізнес.  87% направили українські компанії, 13% подали компанії з іноземними інвестиціями.

«Вперше Київ та Київська область подали менше 40% скарг, тобто інші області України стали частіше звертатися до нас, ніж раніше», – додав Свєнчіцкі.

Нагадаємо, що підбиваючи підсумки економічної галузі за тиждень, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що програма «Доступні кредити 5-7-9%», як і очікувалося, працює успішно і має величезний потенціал. Наразі вже отримали кредити понад 25 тисяч підприємців.

Також ми повідомляли про експертну думку щодо результатів діяльності малого та середнього бізнесу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу