Закон про призначення голів НАБУ і ДБР направили до КСУ

Поділитися:

Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду законопроекту про нову процедуру призначення та звільнення очільників НАБУ та ДБР.

За відповідне рішення проголосували 267 нардепів. 225 голосів дала фракція «Слуга народу», ще 18 — група «Довіра». Також за проголосували 12 нардепів із «За майбутнє», 8 з «Голосу» і 4 позафракційні.

Законопроект пропонує внести зміни до Конституції у питанні призначення очільників Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань. Верховній Раді надають повноваження погоджувати призначення або звільнення президентом нових очільників за результатами конкурсів. Президенту ж надають право призначати або звільняти голів ДБР і НАБУ в разі згоди парламенту.

У серпні 2020 року Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ.  Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією призначення директора НАБУ до його повноважень не входило.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Конституційний суд визнав неконституційною статтю про кримінальну відповідальність за неправду в електронних деклараціях чиновників. У результаті рішення на деякий час заблокувало роботу Нацагентства з питань протидії корупції. Судове рішення розкритикував сам Зеленський. 26 лютого він відсторонив очільника КС Олександра Тупицького з посади на один місяць. Його підозрюють, зокрема, у підкупі свідка.

Також ми раніше писали, що МВФ чекає від України ухвалення законів про Вище правосуддя.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу