«Заборона на експорт лісу-кругляка суперечить угоді про Асоціацію з ЄС», – експерт

Поділитися:

Єврокомісія підготувала звіт про співпрацю з Україною, в якому, зокрема, вказала на необхідність до кінця року вирішити спір України та ЄС щодо заборони на експорт лісу-кругляка. У вересні 2020 року створена Арбітражна комісія, рішення якої по лісі очікується до кінця року.

У документі зазначено, що в ході засідання профільного підкомітету в жовтні Міністерство охорони навколишнього середовища та природних ресурсів заявило про необхідність розділити функції управління ресурсами та контролю, зокрема інспекцію по заготівлі деревини з одного боку і контроль за її торгівлею — з іншого.

Загалом відзначається, що Україна поліпшила протягом двох років торговельні відносини з ЄС, піднявшись з 21 на 18 місце за показниками імпорту та експорту. Імпорт з України в ЄС впав на 18% через пандемію коронавірусу, відзначають в ЄС.

На країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. А ось в ООН нагадали, що через масову вирубку лісів і змін клімату для країн карпатського регіону виникла певна загроза. Разом з тим в Україні процвітає мародерство і незаконні рубки деревини під будь-якими приводами.

Владислав Каменца, громадський інспектор з охорони навколишнього середовища Держекоіспекціі України, говорить про це так:

«Якщо арбітраж прийме рішення не на користь України, то ми змушені будемо виконувати це рішення. Тут немає жодних сумнівів. Треба приймати це рішення».

Для отримання надприбутків в області, потрібно щось заборонити — це класика. Попри мораторій, ліс як вивозився, так і вивозиться. Обсяги величезні. Оборот експорту лісу в Україні перевищив 1 млрд євро, фактично ми — найбільші експортери лісу в Європу.

«Я не бачу проблеми в скасуванні мораторію, але є купа системних проблем, які треба вирішувати негайно. Потрібна реформа галузі. Потрібно, щоб все відбувалося законно, нормально», — говорить експерт.

З моменту введення мораторію тільки збільшувалися обсяги рубок. Навіть якщо брати структуру рубок, в ній відбулися зміни в гіршу сторону і це ще більше б’є по збереженню екосистем України.

«Я неодноразово брав участь в рейдах по виявленню порушників. Зокрема, під виглядом дров йде деревина вищого сорту», — зазначає експерт.

Обсяги заготівлі деревини ростуть протягом 2 десятиліть. Це ж показує, наскільки зменшується лісистість нашої країни. За оцінками міжнародних експертів, це майже 10%. Це за період з 2000 року. Найбільш кричущі результати, на думку експерта, в Карпатах. Тут ситуація вимагає негайних дій. Проблема, на думку експерта, системна.

«Є проблеми в законодавстві, в лісовій галузі та в лісо-охоронній системі — всі ці фактори відіграють свою роль в тій ситуації, яка станом на зараз. Правоохоронні органи в гірських районах годуються зі своєю галузі, тут нічого не поробиш. Цілі райони годуються з цієї сфери», — говорить експерт.

Також експерт каже і про те, що в Україні панує замилювання очей, порушення законів тощо. На його думку, починати потрібно з реформування галузі.

Більше подробиць і способів розв’язання проблеми з незаконною рубкою і вивезенням лісу Владислав Кам’янця розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу