ВР захистить права інвесторів у нерухомість

Поділитися:

Днями український парламент підтримав законопроект № 5091 «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Документ покликаний захистити права інвесторів від аферистів, шахраїв та «будівельних пірамід».

Експерти розповіли, які очікуються зміни у законодавстві у разі його підписання президентом.

Так, зокрема, врегульоване питання, коли, наприклад, закінчується термін оренди, а об’єкт ще недобудовано, і землекористувач наполягає на відмові у продовженні оренди. Незалежно від термінів оренди, якщо об’єкт збудований, то первісний користувач чи власник землі втратить право власності чи користування.

Врегульоване питання зловживань з боку Житлово-будівельного кооперативу під час будівництва та розподілення квартир між членами ЖБК. Якщо будинок побудовано ЖБК, то власниками будинку стануть його члени у спільній сумісній власності, а не ЖБК.

Окрім того, «рейдерам» стане складніше захопити чи привласнити горища і підвальні приміщення. Адже у спільну сумісну власність будуть передані приміщення загального користування, обладнання і земельна ділянка.

Зміни передбачають можливість віддавати у заставу майбутні об’єкти нерухомості. Придбавши квартиру у новобудові, можна закласти об’єкт в іпотеку та одержати під це гроші. Однак, у разі недобудови об’єкту – гроші доведеться всеодно повертати банку.

Під заборону потраплять договори про наміри, у простій письмовій формі. Всі попередні договори з купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва і майбутніх об’єктів нерухомості підлягатимуть нотаріальному посвідченню.

Запровадять норму про рівень гарантійного платежу від ціни договору – не більше 10% вартості об’єкта незавершеного будівництва чи майбутнього об’єкта нерухомості.

У рекламі майбутніх об’єктів забудовники муситимуть оприлюднювати реквізити дозвільних документів, ідентифікатор об’єкта будівництва, адресу інтернет-сайту, відомості про право користування та володіння земельною ділянкою, а також ліцензії у суб’єкта господарювання.

Ті, хто придбав апартаменти замість квартири зможуть зареєструвати своє місце проживання в апартаментах, адже зараз це не вважається житловим фондом.

Під час зміни проєкту будівництва потрібна буде згода всіх співвласників об’єкту нерухомості.

Нагадаємо, що з вересня поточного року українцям, які не заплатили податки за нерухоме майно, почнуть нараховувати штрафи.

Раніше ми повідомляли, що ВР змінить оподаткування металургів і будівельників. Прийнятий в першому читанні так званий «ресурсний» законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, пропонує усунути схеми по ухиленню від оподаткування будівельників.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу