В якому випадку можуть забрати водійські права

Поділитися:

У Кабінеті міністрів змінили діючий Порядок тимчасового вилучення водійських посвідчень. Згідно з новими змінами, у водіїв зможуть відібрати права безповоротно. За порушення правил дорожнього руху суд тепер може безповоротно позбавляти водіїв-новачків “дворічних” прав.

Раніше з’явилося інше нововведення, водіям почали видавати перші права всього на два роки, і з обмеженим правом керування автомобілем – швидкість не повинна перевищувати 70 км / год. Тимчасові права після закінчення двох років можна обміняти на постійні (які діють 30 років) без складання іспитів і за умови, що було зроблено не більше двох адміністративних правопорушень. Якщо ж було три і більше порушень, тоді для отримання постійних прав потрібно здавати іспит.

Повернути “дворічні” права водії не можуть; для того, щоб отримати нове посвідчення, потрібно пройти медогляд, підготовку, здати іспит з водіння в сервісному центрі МВС.

“Повідомляємо, що в разі вчинення особою протягом двох років з дня видачі вперше водійського посвідчення трьох і більше адміністративних правопорушень в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху обмін на посвідчення водія, яке дійсно 30 років, здійснюється зі складанням теоретичного і практичного іспитів в сервісному центрі МВС “, – розповіли в головному сервісному центрі МВС.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення позбавити прав можуть по ряду різних причин:

  • За водіння в стані алкогольного сп’яніння позбавляють прав на рік. Якщо ж водій був п’яним за кермом повторно, права вилучають на три роки, а за третій аналогічний випадок – на десять років.
  • За проїзд через закритий залізничний переїзд з пасажирами або небезпечним вантажем – до трьох років.
  • За повторне керування несправним транспортним засобом позбавляють прав на термін від трьох до шести місяців, за перший раз порушник тільки платить штраф.
  • За ігнорування вимоги поліцейських про зупинку також позбавляють прав на термін від трьох до шести місяців.
  • За порушення заборони перетинати залізничний переїзд, перевищення швидкості, яке викликало аварійну ситуацію, але не призвело до аварії, порушення правил дорожнього руху, що призвели до пошкодження інших автомобілів і т.д., права забирають на термін від шести місяців і до року.

Варто зазначити, що рішення про те, вилучаються чи права у водія і на який термін, приймає суд. Поліція становить протокол, забирає права і видає тимчасове посвідчення водія на три місяці.

“Як це працює: наприклад, ви отримали права і на півтора роках їзди робите грубе правопорушення. В такому випадку, суд позбавляє права керувати транспортним засобом, і це означає, що ви повинні отримати права заново, пройти всі відповідні курси, скласти іспити. І у вас знову після отримання прав буде два роки випробувального терміну, він, як би обнуляється “, – пояснює механізм експерт.

Таке нововведення має підвищити безпеку на дорогах і прищепити водіям більше свідомості і відповідальності за свої вчинки.

Ми писали, що з 1 липня 2020 року в Україні почали діяти жорсткі штрафи за водіння в нетверезому стані.

Також ми писали, що планують ввести дистанційне навчання водіїв.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу