В Україні посилять боротьбу з тіньовою зайнятістю

Поділитися:

В Україні хочуть розширити повноваження Державної служби з питань праці (Держпраці) в частині посилення контролю за офіційним оформленням роботодавцями трудових відносин з працівниками. Для цього пропонується на законодавчому рівні закріпити права та обов’язки державних інспекторів праці, форми контролю, підстави і порядок інспекційних відвідувань.

Відповідний законопроект щодо порядку державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю розробили в Мінекономіки. Документ оприлюднений для обговорення на офіційному сайті відомства, де кожен бажаючий може висловити свою думку щодо його підтримки чи не підтримки.

Згідно з проектом, перевірки Держпраці будуть проводитися у формі інспекційних відвідувань. Об’єктами таких відвідувань можуть бути як юридичні особи (включаючи їх структурні та відокремлені підрозділи без статусу юрособи), так і особи, які здійснюють госпдіяльність без реєстрації, а також фізособи, які використовують найману працю.

Законопроектом уточнюється, що якщо місцем проведення інспекційного відвідування буде житлове приміщення, то для доступу до нього інспектори повинні отримати згоду особи, якій таке приміщення належить, або мати мотивоване рішення суду. Тобто в даному випадку безперешкодно прийти з перевіркою не вийде.

Також змінять розміри трудових штрафів. Наприклад, штраф за неоформленого працівника зросте з 10 до 15 мінімальних зарплат (з 60 до 90 тис. Грн), а за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці – з 2 до 5 мінімальних зарплат (з 12 до 30 тис. Грн).

Нагадаємо, що Державна служба України запланувала на 2021 21 150 перевірок підприємств. У порівнянні з поточним роком це більше ніж на 4,5 тисячі перевірок. Також відомо, що серед підприємств, які вказані в плані перевірок, багато тих, які відносяться до гірничо-металургійному сектору.

Раніше повідомлялося, що Президент Володимир Зеленський вніс законопроект № 5300 від 24 березня, який передбачає виплату одноразової матеріальної допомоги найманим працівникам та ФОП, які втратили дохід через введення в країні в 2021 році (починаючи з лютого) обмежувальних карантинних заходів (локдауну).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу