«В Україні існують три етапи контролю якості газу» – експерт

Поділитися:

Українці скаржаться на газ: як дізнатися його якість і хто контролює відповідність палива державним стандартам?

Скарги українців періодично публікують і в соцмережах. Однак експерти запевняють, що якість газу в Україні перебуває під суворим контролем і хвилюватися про те, що газові компанії обманюють клієнтів, причин немає.

Параметри блакитного палива, яке поставляється споживачам, прописані в десятках нормативних актів. В USAID експерти Проекту енергетичної безпеки, вказують, що основним документом, що визначає показники газу в нашій країні, вважається Кодекс газотранспортної системи (Кодекс ГТС).

Другий документ – Кодекс газорозподільних систем (Кодекс ГРС), який позначає, що показники якості газу в ГРС, до яких підключені всі побутові споживачі, повинні бути такими ж, як в ГТС, за винятком вмісту сірки.

Останній показник зазвичай змінюється через додавання одоранту – речовини, що дозволяє споживачам відчувати запах газу в разі його витоку. Обидва документи затверджує Національна комісія з держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Свою думку з цього приводу висловив Юрій Корольчук, глава Наглядової ради Інституту енергетичних ресурсів.

“Треба розуміти один важливий аспект: в кожному разі, стан газу треба розглядати індивідуально. Адже потрібно розглянути, в яких умовах живе людина, в якому стані знаходиться газове обладнання, яке він використовує, стан посуду, стан конфорки – всі ці моменти відіграють роль, крім того є суб’єктивне ставлення споживача.

Люди часто стурбовані тим, що треба платити за газ, тому шукають для себе пояснення, чому доводиться платити більше. Однак, в Україні діють державні стандарти за якістю газу. Також до цього питання долучається Оператор ГТС, який заміряє калорійність транзитного газу. Також облгаз має свій пункт виміру якості газу, який передається споживачам “, – говорить експерт.

Юрій Корольчук зазначає, що за ГОСТом калорійність газу становить 7600 кілокалорій, а сьогодні Оператор ГТС фіксує цифру в 8200 Кк.

“Ми все розбираємо газ, який йде з магістральних газопроводів і додаємо газ видобули в Україні. Тому говорити про гіршу якість не можна, тоді б це було помітно по регіонах, а не точково.

Звичайно, якщо людина не задоволена якістю газу, то є два шляхи: звернутися до облгазів і вимагати проведення експертизи, але в тому випадку, якщо газ відповідає нормам, то треба буде оплатити послуги лабораторії. Але в ситуації, коли калорійність газу низька, то треба вимагати від облгазів перерахунку того обсягу, який був поставлений “, – запевняє фахівець.

Юрій Корольчук впевнений, що людям простіше знайти когось винного, ніж повірити в те, що облгази і Оператор ГТС працюють.

“У будь-якому випадку людина має право написати заяву, викликати бригаду працівників облгазів і звернутися з проханням перевірити якість газу і технічний стан самих приладів”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу