В столиці мітингують “євробляхери”

Поділитися:

Мітинг власників автівок на єврономерах у столиці триває вже другий день поспіль.

Про це розповідають журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

У вівторок, 3-го листопада, демонстранти заблокували рух в урядовому кварталі, а у середу зранку – зустріли депутатів димовими шашками та дудками.

Вимоги: зробити процедуру розмитнення автомобілів – доступною. І принаймні звільнити від акцизного збору авто для особистого використання. Організатори акції наголошують: захід має мирний характер, утім градус напруги серед мітингарів – зростає.

Вигуками “Ганьба!” євробляхери зустрічали депутатів-розробників закону про розмитнення вживаних автівок. Зокрема, дісталося народній депутатці від “Європейської солідарності” Ніні Южаніній. Один із мітингарів побажав їй їздити на “Таврії”.

“У Європі перегнати машину – це година часу, – каже Антон, власник автівки з єврономерами. – Приїхав на кордон, сплатив 10%  розмитнення й тобі тут же, на кордоні дали номери. Ти їх на кордоні повісив й поїхав додому. Розумієте? У нас це починається з кордону, двоє діб там мучишся. Кучу хабарів даєш, кучу! Й усе собі гребуть до кишень!”

Посадовці ж тим часом запевняють: над питанням розмитнення “євроблях” нині працюють. Та поки про голосування – не йдеться.

У Мінфіні повідомили: усі подані на розгляд Верховної Ради законопроєкти щодо митного оформлення автівок – опрацювали й передали свої висновки профільним комітетам.

Торік в Україні також неодноразово відкладалося запровадження штрафних санкцій за використання автомобілів з іноземною реєстрацією, аби громадяни змогли провести їх митне оформлення. Під час пільгового періоду митники за добу оформляли у середньому понад півтори тисячі автівок.

Весною – після завершення пільгового періоду – не більше 36-ти за добу. У період відтермінування посилених штрафних санкцій показники митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією скоротилися ще більше – чотири автомобілі за добу.

І це при тому, що надходження від розмитнення “євроблях” вже закладені до бюджету. І їх оцінюють в понад 6 з половиною мільярдів гривень на рік. За ці гроші урядовці обіцяли будувати дороги та фінансувати медицину. До того ж пікові виплати за держборгом України припадають на 2020-21 роки.

Нагадаємо, два роки тому Рада пішла на поступки “євробляхерам”.

Також раніше ми написали про те, що  названі ціни на найдешевші авто Німеччини.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу