Українцям розповіли, як за борги по комуналці будуть відбирати квартири

Поділитися:

Борги українців за комунальні послуги ростуть з кожним місяцем. Поки за несвоєчасну сплату комуналки громадян не карають. Однак, все ж покарання для злісних неплатників існує і воно буває декількох видів. Українців навіть можуть позбавити квартири. У Центрі безоплатної правової допомоги розповіли докладно про те, що загрожує боржникам по комуналці.

Відомо, якщо споживач послуг не заплатить за послуги до певного числа, тоді йому буде нараховано ще й пеня. Її розмір повинен бути встановлений в договорі. Вказується, що пеня не повинна бути вище, ніж 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення.

Також зазначено, що загальний розмір пені не повинен бути вище, ніж 100% від загальної суми боргу. При цьому, пеню не нараховують, якщо існує заборгованість держави за надані населенню пільги і житлові субсидії або ж якщо у споживача є заборгованість по оплаті праці.

Крім того, користувачеві просто можуть припинити подачу послуг. Такий метод покарання застосовується в разі, коли людина не сплатила послугу або ж провів оплату в неповному обсязі.

Також якщо суд приймає позитивне рішення чи постанова у приводу стягнення боргів з неплатника комуналки, постачальник послуги звертається до виконавчої служби або до приватного виконавця. У такому випадку може бути накладено арешт на майно боржника.

Слід зазначити, що житловий будинок можуть відібрати разом з прилеглим до нього земельною ділянкою. Виконавець може накласти на нерухомість арешт і вносити про це дані в спеціальний реєстр.

Нагадаємо, що за підсумками січня 2021 року в Україні збільшились тарифи на оплату комунальних послуг відразу на 6%. Про це свідчать дані з боку Державної служби статистики України.

Раніше повідомлялося, що заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) на кінець січня 2021 року зросла на 10,05% в порівнянні з груднем 2020 року – до 81 мільярда гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу