Українцям пообіцяли безкоштовні лічильники

Поділитися:

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження заявило, що лічильники теплоенергії мають тільки 81,3% українських житлових будинків. При цьому лічильники гарячої води встановлені тільки у 17% домогосподарств, а лічильники питної води мають 74,6% споживачів.

У Мінрегіоні розповіли, що ті, у кого лічильники не встановлені, змушені платити згідно з нормами споживання, а не за фактичне використання послуг. Однак, всупереч чинному законодавству, в будинках до сих пір не вдалося забезпечити врахування споживання послуг ЖКГ на 100%.

В результаті найбільше страждає споживач, який змушений оплачувати послуги за нормами, а вони, в більшості своїй, завищені. У зв’язку з цим, однією з першорядних завдань в міністерстві вважають вирішення питання з урахуванням споживання комунальних послуг.

У Мінрегіоні зазначили, що, в першу чергу, необхідно встановити лічильники споживання теплоенергії та гарячого водопостачання, які займають в платіжках українців найбільшу частину. На даний момент, там аналізують, які кошти доведеться витратити на обладнання лічильників в будинках по всій Україні.

Нагадаємо, що близько 140 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків не домовилися про обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Тобто будинки обслуговувати нікому і гинуть люди.

У комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг вказали на те, що ОСББ – це добровільна громадська організація, яка ні за що не бажає відповідати. При цьому тут уточнили, що відповідно до закону №417, будинок, ліфти, внутрішньобудинкові мережі, зокрема газові, належать співвласникам будинку.

Раніше повідомлялося, що прес-служба АТ «Київгаз» повідомляє про перевірку 5300 газових лічильників. Порядку 10% пристроїв виявилися непридатними до подальшого використання, а в частині лічильників були помічені факти стороннього втручання.

Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» говорить, що всі лічильники, встановлені у населення, підлягають періодичній обов’язковій перевірці. Тільки справний лічильник може забезпечити точний облік витраченого природного ресурсу і, як наслідок, уберегти населення від непотрібних переплат.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу