Курячі яйця зросли в ціні двічі за рік. Так, в київських супермаркетах сьогодні десяток коштує майже 39 грн. При цьому за 5 останніх днів яйця подорожчали на 1,7 грн. Причиною цього експерти називають посуху, а також високі ціни на зернові – основний корм для курей в фермерських господарствах.
Однак, аналітики прогнозують, що спад цін буде починатися в березні.
“З березня на ринку більше продають яєць саме з особистих селянських господарств. Діапазон, який становить 35 грн за десяток, збережеться або знизиться десь на 5 грн за десяток”, – говорять фахівці
Відомо, що прогнози щодо інших продуктів не такі хороші. Поки буде дорожчати зерно, будуть дорожчати продукти, в першу чергу – хліб, макарони, кондитерські вироби, цукор і масло.
Слід зазначити, що за даними аналітиків навесні також очікується збільшення вартості м’яса. Куряче філе, за попередніми прогнозами, збільшиться в ціні на 5 гривень. Свинина подорожчає до 130 грн за кілограм. Два головні чинники подорожчання – дорогі корми і наближення Великодня.
Нагадаємо, що ціни на ряд продуктів в 2021 році підвищилися вдвічі. Так, цукор, яйця і масло тепер стоять на 54,7%, 52,3% і 25,6% дорожче відповідно.
Раніше повідомлялося, що український ритейл вирішив зірвати додатковий куш коштом холодів і морозів. Ситуація з ритейлерами нагадує картельну змову.
Через снігопади, погодні умови, погану логістику та транспортне сполучення більшість споживачів зараз купує продукцію не на ринку, а в супермаркетах. Цим і вирішили скористатися великі рітейлери, невмотивовано піднявши ціни на основні продукти харчування.