Українці можуть подавати в суд на державу через карантин

Поділитися:

Україна ввела карантинні обмеження з березня 2020 року. При цьому багато працівників сільського господарства і бізнесу зазнали колосальних збитків через закритих ринків і обмеження роботи. Звичайні ж громадяни постраждали через обмеження прав і свобод державою.

Юристи заявляють, що це є приводом для подачі позовів до суду на органи виконавчої влади і на саму державу.

Щоб визначити суму збитків, завданих державою за період карантину, потрібно взяти орієнтовний дохід за аналогічний місяць попереднього року, загального доходу за попередні роки, а також витрати, пов’язані зі сплатою відсотків за кредитами, зі сплатою вартості ліцензії за певний вид діяльності, – наприклад , вартість ліцензії на продаж алкоголю або тютюну. Є ще види діяльності, для здійснення яких потрібні ліцензії, але Кабінет міністрів їх не продовжує поки і не говорить про якісь компенсації. Сюди варто включити витрати на виплату заробітної плати співробітникам, яких не могли відправити у відпустку за свій рахунок, тому що це право працівника йти чи не йти в таку відпустку, і в цілому всіх сум, які входять до фонду зарплати. Все в це разом складе загальну суму збитку, заподіяного карантином, яку можна буде пред’являти органом держвлади для відшкодування “- стверджують експерти.

За словами юристів, найімовірніше, в першу чергу, відповідати в суді перед громадянами будуть органи місцевої влади, а також держава Україна в особі казначейства, тому що Кабінет міністрів не є юридичною особою.

Однак, Кабінет міністрів може бути відповідачем у Адміністративному суді, де адвокати будуть визнавати дії по введенню карантину неправомірними. Крім того, за деякими позовами відповідачами будуть органи місцевої влади.

Нагадаємо, що з початку 2020 року в судах було розглянуто сотні справ по питанню перевищення швидкості. Сюди входить не тільки фіксація порушень за допомогою камер, а й за допомогою TruCam.

У більшості випадків вказується, що любитель швидкості розганявся до 90-97 кілометрів на годину, при тому, що норма – 50 кілометрів на годину. На свій захист водії намагаються довести, що прилади, якими користуються поліцейські, які не опломбовані і їх показники сумнівні. Однак судді не особливо довіряють таких відомостей.

Раніше повідомлялося, що в Україні почнуть посилено стежити за дотриманням карантину. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу. Міністр стурбований погіршенням ситуації за кількістю хворих, а саме двома антирекорд: кількістю нових випадків (1489) і кількістю госпіталізованих (294).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу