Україна активно нагромаджує радіоактивні відходи

Поділитися:

Рахункова палата України (РПУ) провела аудит ефективності використання коштів, виділених на проведення робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами.

Станом на 1 січня 2019 року обсяги накопичених радіоактивних відходів в Україні склали майже 2 млн куб. м, а прогнозованих – понад 1,5 млн куб. м, що істотно підвищує екологічні ризики для навколишнього середовища.

Як відзначили в РПУ, таким чином, на сьогодні Україна за обсягами накопичених і прогнозованих радіоактивних відходів займає друге місце в Європі.

Варто відзначити, що Рахункова палата в 2019 році провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатацію його об’єктів.

Аудит виявив, що незавершеним залишається проект з будівництва комплексу «Вектор», зведення якого здійснюється з 1997 року. Також не розпочато будівництво  сховища для проміжного зберігання високоактивних радіоактивних відходів, одержаних після переробки і захоронення відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій, зберігання високоактивних радіоактивних відходів і створення геологічного сховища для захоронення довгоіснуючих та високоактивних РАВ.

Нагадаємо, що в «Енергоатомі» порадували новиною про те, що побудували перший комплекс сховища відпрацьованого ядерного палива. Всього таких комплексів планують побудувати 15, а всього ЦСВЯП (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива) дозволить економити близько 200 млн доларів на рік і не відправляти відпрацьоване ядерне паливо в РФ.

Раніше повідомлялося, що в рамках проекту «Новий шовковий шлях», який проводиться китайськими інвесторами спільно з представниками України, проводиться ініціатива по створенню сортувального пункту для ядерних відходів в Одесі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу